VI. Márton-napi Vigadalom Sárosorosziban

2019. november 18., 13:10 , 982. szám

November 17-én 15.00 órai kezdettel hatodik alkalommal került megrendezésre a Búbos Kemence Civil Szervezet által Sárosorosziban (Oroszi) a Márton-napi vigadalom.

A település ideiglenes kultúrházába sorra érkeztek az érdeklődők, illetve a rendezvény meghívott vendégei. Az úgynevezett „Klub” nagyterme zsúfolásig megtelt emberekkel, nagyon családias légkör alakult ki már rögtön a rendezvény elején.

Hiába András, a Búbos Kemence Civil Szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd felsorolta a programkínálatot, illetve tájékoztatta a jelenlévőket a Márton-napi vigadalom rövid történetéről, létrejöttéről, kezdeti céljairól, közösségépítő jellegéről. Továbbá beszámolt a faluban történt fejlesztésekről, amelyeket a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült foganatosítani. A kapott támogatásokból megvalósították a református templom külső felújítását, a római katolikus templom külső és belső rekonstrukcióját, sőt megtörtént a parkosítás, illetve a település általános iskolájának belső felújítása. Végül köszönetet mondott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ), az egyházak vezetőinek, illetve a helyi segítőknek is.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntőbeszédében kiemelte az emlékezés, a hagyományok megtartására irányuló törekvések nemzeti kisebbségben történő gyakorlásának a fontosságát. Majd Ferenc pápát idézve – „Békére neveljük a gyermekeinket” – elmondta, hogy Ukrajnában is rendkívül fontos a békére nevelés. Felháborítónak és cinikusnak nevezte azon személyek hozzáállását a kelet-ukrajnai konfliktushoz, akik rosszindulatú megjegyzésekkel illetik az ott élő és békére vágyó szenvedő embereket. Ezeknek a megjegyzéseknek a kárpátaljai magyarok is ki voltak, vannak téve az utóbbi években – tette hozzá. Különböző vegzálások történtek, és fenyegető magatartást tanúsítottak a mi irányunkba is az ukrán nacionalisták. Reméljük azonban, hogy a magyar kormány kitartó álláspontjának köszönhe­tően az ukrán fél végül engedni fog a túlzott keménységből, a kárpátaljai magyarság pedig megtartja oktatási rendszerét. A magyar nyelvű oktatás révén mindig ki tudta nevelni azokat az embereket, akik politikai, kulturális vagy oktatási területen élen jártak és vezetőkké nőtték ki magukat – mondta el a szervezet elnöke.

Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul örömét fejezte ki, hogy ismét élvezheti az orosziak vendégszeretetét, a rendezvénnyel kapcsolatban pedig elmondta, hogy nagyon fontos a közösségnek az az ereje, amely úgy tekint a hagyományokra, a kulturális értékekre, hogy nemcsak egy múltbéli történetet, eseményt írnak le, hanem megpróbálják megélni azokat a mindennapokban. „Ezeknek az emlékeknek a felidézése korhű formában, de a mai életünkbe illesztve üzenetet hordoz, mégpedig azt, hogy meg lehet állni, és lehet egy kicsit pihenni, az adott év munkáját ki lehet értékelni. A magyar közösség számára nagyon fontos ennek a kultúrának a megélése, mert tanulhatunk belőle – folytatta –, valamint nagyon sok dolgot bele tudunk építeni a mindennapokba, illetve szintén nagyon fontos, hogy generációról generációra tevődjön át ez a hagyományőrzés” – fogalmazott a konzul asszony.

Sárosoroszi magyarországi testvértelepülésének, Sárhida községnek a polgármestere, az Együtt Sárhidáért Alapítvány kurató­riumának elnöke, Mázsa Ferenc tájékoztatta a jelenlévőket a két település 10 éves közös munkájáról, illetve az alapítványuk tevékenységéről.

Rácz István római katolikus plébános elmondta a közönség számára a Márton-napi hagyomány történetét, és Isten áldását kérte a rendezvényre és a település lakóira.

A megnyitót kulturális-szórakoztató programok követték. A többórás, jól előkészített műsort többször is vastapssal köszönte meg a nézősereg, így ismerve el Gáti Gyöngyi és Mihók Erika művelődésszervezők eredményes és színes munkáját.

A fellépők között ott volt a helyi Hangraforgó Könyvtári Kör, a Kökörcsin színjátszó csoport, a Boróka gyermek-néptáncegyüttes, a Százszorszép Asszonykör. A rendezvényen – sokak nagy örömére – fellépett Nagy Anikó, az Kárpátaljai Megyei Filharmónia szólóénekese is.

Ezt követően pedig egy kisebb lakoma vette kezdetét, ahol a finom borok mellett bográcsgulyás, töltött káposzta, rétes és persze az elmaradhatatlan libasült várta az ínyenceket.

A VI. Márton-napi Vigadalom éjfélig tartó táncmulatsággal ért véget, ahol a Stereo Együttes szolgáltatta a talpalávalót.

D. P.