Állítsuk meg a drogokat

2019. november 23., 10:58 , 983. szám

A drogprevenció és a drogfogyasztás elleni küzdelem napjainkra mindennapos témává vált. Ennek érdekében az Asociatia de Tinerete Plantogether nevű román egyesület az Erasmus+ keretein belül megálmodott és létrehozott egy olyan ifjúsági cserét, amely hozzájárul a fiatalok drogokkal kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez.

A programban négy ország (Románia, Magyarország, Ukrajna és Észak-Macedónia) fiataljai és csoportvezetői vesznek részt egy kétszer 9 napos ifjúsági cserén. A foglalkozások angol nyelven történnek a nyelvi akadályok elkerülése érdekéből. A programokat egy ún. facilitátor vezeti, ahol nem formális módon, hanem inkább interaktív pedagógiai módszereket alkalmazva tanulnak a drogokról, továbbá workshopok keretében és kiscsoportos foglalkozásokon oszthatják meg egymással gondolataikat a fiatalok. Az előadásokon a szervezők nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a fiataloknak beszámoljanak a drogok hatásairól, továbbá a hazájuk drogokhoz való viszonyulásához. Az első foglalkozásegyüttesre Székelykeresztúron került sor szeptemberben, míg jelenleg Nagybégányban folyik a képzés.

A cserék alkalmával a szervezők igyekeznek felvértezni a fiatalokat olyan énvédő mechanizmusokkal, melyek segíthetik őket a drogfogyasztással kapcsolatos veszélyhelyzetek elhárításában, valamint, hogy kialakuljon bennük egy preventív szemlélet. Továbbá céljuk, hogy olyan ismeretekre, képességekre, készségekre tegyenek szert, melyek révén kortársaik, környezetük körében tudják azonosítani a drogok megjelenését, illetve segíteni a droggal kapcsolatba került fiatalokat, tudják közvetíteni számukra a preventív szemléletet.

Az ifjúsági cseréken tervezett tematikus munkáknak a célja elsősorban megértetni a fiatalokkal azokat az okokat, amelyek a függőséghez vezetnek, továbbá olyan információkat és készségeket szerezni számukra, melyek segítenek megelőzni különböző szerek használatát, illetve hogy hogyan segíthetnek magukon vagy bajbajutott társaikon.

Minden ifjúsági csere alkalmával megrendezésre kerülnek a nemzeti estek, melyeken a fiatalok megismerkedhetnek egymás kultúrájával, ételeivel, szokásaival, valamint folklórjával. A cserék közötti időszak sem telt passzívan, hisz a fiatalok házi feladatokat kaptak, mint például az előző alkalommal különböző plakátokat kellett készíteniük, amelyekből otthon kiállításokat is szerveztek. Jelenlegi feladatuk pedig egy színdarab elkészítése, amelyet minden érdeklődő megtekinthet november 26-án este hat órától a beregszászi zeneiskolában.

A program létrejöttét az Európai Unió támogatta.

SD