Jótékonysági Erzsébet-bál Palágykomorócon

2019. november 23., 21:44 , 983. szám

Jótékonysági bált szervezett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Palágykomoróci Alapszervezete. Az I. Erzsébet-bál bevételét a huszti családi típusú gyermek­otthonnak ajánlották fel.

Pénteken este a Palágykomoróci Kultúrház előterében izgatott várakozás előzte meg a rendezvényt, amelynek kezdetén a helyi Örökzöld Nyugdíjasklub kórusának előadásában felcsendült az Árpád-házi Szent Erzsébet jó szívéről szóló ének.

Andrejcsák-Tóth Anetta alapszervezeti elnök, ungvári járási képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, és bemutatta a vendégeket.

– Valószínűleg sokakban felmerült a kérdés, hogy miért pont Erzsébet-bál – kezdte köszöntőjét. – Biztosan mindenki hallott már Szent Erzsébetről, a szegények védelmezőjéről. Nos, itt a válasz a kérdésre: úgy ahogyan ő tette anno, most mi is segítünk azokon, akiknek szükségük van rá. Jelen esetben egy családon, akik a saját 3 gyermekük mellé még 5 gyermeket vállaltak nevelőszülőként – mondta Anetta, és kitért arra is, hogy Balogh Lívián keresztül kerültek kapcsolatba Joszip Poszipankóval, a Kárpátalja Árvák Nélkül Alapítvány elnökével. Az ő kérése volt az említett család támogatása.

Cseh Áron, Magyarország ungvári konzulja kiemelte, nagy örömmel vesz részt egy ilyen jótékonysági bálon, és elsősorban a nemrég névnapjukat ünneplő Erzsébeteket köszöntötte nem megfeledkezve a Katalinokról, akik hétfőn ünnepelnek.

– A főkonzulátus mindig maximálisan támogatja a nemes célú rendezvényeket. Buhajla József főkonzul jóvoltából ezúttal értékes és nemes nedűkkel, ötputtonyos tokaji aszúval, illetve hungarikumokat tartalmazó díszkosárral járulunk hozzá a tombolához – jegyezte meg a diplomata, és végezetül mindenkinek jó szórakozást kívánt.

Az KMKSZ nevében Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a járási tanács KMKSZ-frakciójának vezetője üdvözölte a kezdeményezést.

– Nagy öröm számomra, hogy széles az a kulturális paletta, amelyen közösségeink megmutatják magukat – hangsúlyozta, és utalt az év elején megrendezett jótékonysági kezdeményezésre, amelynek bevételével a szolyvai árvaház növendékeit támogatták. – Most ez a kis palágykomoróci magyar közösség egy olyan családon segít, akik Huszton nevelnek árva gyermekeket. A jótékonykodásnak ennél szebb példája aligha történhet Kárpátalján advent küszöbén – mondta az elnök asszony. Végezetül azt kívánta, hogy Kárpátalja egyszer maradjon árvák nélkül, minden gyermeknek legyen otthona.

Joszip Poszipanko, aki az árvák érdekében végzett társadalmi tevékenységén túl feleségével együtt 8 gyermek nevelését vállalta fel, röviden ismertette az alapítvány céljait, és bemutatta a 2008-ban megnyitott családi típusú gyermekotthon történetét.

A teremben lévő Erzsébetek és az egyetlen Katalin emléklapot és egy szál rózsát kaptak, majd az Andrejcsák Beáta, a Palágykomoróci Kenguru Alapítvány elnöke által vezetett Örökzöld Nyugdíjasklub ünnepi műsorát tekinthették meg.

Közben az adománydobozba mindenki elhelyezhette adományait, és tombolajegy-vásárlásra is volt lehetőség. Az így befolyt összeggel támogatják az említett családi típusú gyermekotthont, ahol elavultak a háztartási gépek és újakra lenne szükség.

A bált a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a BGA Zrt. és a KMKSZ UKSZ támogatta, illetve a Kenguru Jótékonysági Alapítvány, Dikovec Renáta, Váradi Tamás, ifj. Veres József vállalkozó és az Italia Snack & Pizzéria. Felajánlásaiknak köszönhetően értékes nyeremények kerültek kisorsolásra. A nagyszerű hangulatban eltelt esten 17 290 hrivnya és 10 euró folyt be.

Rehó Viktória