A „rossz” számlára befizetett pénzről

2019. november 26., 11:43 , 982. szám

„Mivel hosszabb időre el kellett utaznom, három hónapra előre befizettem a közös költséget a lakóközösségnek, amelynek a tagja vagyok. Amikor hazajöttem, kiderült, hogy időközben a közös képviselő vagy valaki más megváltoztatta a számlaszámot – anélkül, hogy figyelmeztettek volna! –, így én most háromhavi hozzájárulással tartozom a lakásgazdálkodási vállalatnak, miközben se a ZSEK, se a bank nem utalta vissza a befizetett pénzem. Arra lennék kíváncsi, jogosan járt-e el a közös képviselő, illetve miként szerezhetném vissza a pénzt?”

– A lakóközösség közös képviselőjének eljárása valóban vet fel kérdéseket, azonban célszerűbb ezt a témát először a lakógyűlésen megtárgyalni, annak ismeretében, hogy valóban az ő lelkén szárad-e a figyelmeztetés nélküli számlaváltás, illetve miként rendelkezik a közös képviselő munkaköri leírása a lakók tájékoztatásáról.

Ami a lakásgazdálkodási vállalatnál (ZSEK) rekedt pénzt illeti, valóban előfordulhatott, hogy a ZSEK úgy tekinti, mintha nem kapta volna meg az ön által befizetett összeget, mivel az nem a megfelelő számlaszámra érkezett be. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pénz elveszett, és ön nem szerezheti vissza.

A vonatkozó elnöki rendelet (Указ Президента України від 16.03.1995 № 227/95 «Про заходи щодо нормалізації платіжної дисципліни в народному господарстві України», 6. pont) értelmében a vállalatoknak öt napon belül vissza kell téríteniük a befizetőnek a számlájukra tévesen átutalt pénzt.

Ezért azt javasolnám, hogy fizesse be tartozását immár a megfelelő ZSEK-számlára, majd kérvényezze a vállalatnál a helytelen számlára átutalt pénz visszatérítését. Legyen gondja rá, hogy a vállalatnál szabályosan bejegyezzék a kérvényét, csatolja hozzá a pénz befizetését igazoló csekk másolatát. A ZSEK köteles írásban válaszolni kérvényére. Amennyiben elutasítják a befizetett pénz visszatérítését, ezt is kötelesek írásba adni. Ennek a hivatalos elutasításnak a birtokában önnek jogában áll a bírósághoz fordulni jogorvoslatért.

Hozzátenném, amennyiben kiderül, hogy a közös képviselő mulasztása következtében állt elő ez az ön számára kellemetlen helyzet, jogában áll követelni tőle a pénze visszaszerzésével járó esetleges kiadások megtérítését.

hk