III. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok

2019. november 27., 19:07 , 984. szám

A Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) szervezésében ünnepélyesen is megnyitották a III. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok című programsorozatot november 27-én. A megnyitó alkalmával Beregszászban az Európa – Magyar Házban átadták az V. Internetes Versmondó Verseny díjait is. A verseny résztvevőinek videofelvételt kellett készíteni arról, ahogyan elszavalnak egy számukra kedves verset. 15 órakor a program a főiskolán folytatódott, ahol Marcsák Gergely Fekete-Tisza című kötetét mutatták be.

Amikor megfogant az internetes versmondó verseny gondolata, olyan versenyt szerettek volna hirdetni, ahová bárki jelentkezhet. Míg az első versenyre 11-en jelentkeztek, idén 65 versmondó mérte össze tudását, kreativitását – erről Shrek Tímea, a KVIT tagja beszélt, majd átadta a szót Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzulnak.

„Aki a költészetet műveli vagy befogadója a verseknek, az anyanyelvének a legmélyebb rétegeit tudja, érzi, ismeri és maga is átadja. A verseny résztvevői a magyar nyelv művelőinek élvonalába tartoznak, ők a legfontosabb garanciái annak, hogy a magyar nyelv megmarad és fejlődik” – mondta a főkonzul, és további élményeket kívánt a résztvevőknek olvasásaik folyamán.

Bíró Gergely az anyaországi írók nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Mint elmondta, mindenkire nagyon büszke, de különösen a kicsikre, hogy vették a fáradságot, és videofelvételt készítettek versmondásukról.

Csordás László, a KVIT elnöke arról beszélt, hogy sosem volt könnyű Kárpátalján irodalmat, kultúrát művelni. Soha nem az önfeladás jellemezte ezt a kultúrát, hanem hogy mégis vagyunk, lenni akarunk, és mégis szeretnénk irodalmat művelni Kárpátalján. A versmondó verseny azt mutatja meg, hogy a gyerekek is részei egy kultúrának, amit úgy hívnak, magyar kultúra – mondta a társaság elnöke, és reményét fejezte ki, hogy a versenyzők soha nem hagyják el a könyv, az olvasás szeretetét.

A továbbiakban átadták nemcsak a gyerekek, de a felkészítő intézmények számára is a díjakat.

Az irodalmi napok a főiskolán folytatódtak tovább. Mónus Dóra rendezésében egy rövid irodalmi performance-szal vette kezdetét Marcsák Gergely Fekete-Tisza című könyvének bemutatója. A kárpátaljai magyar írók verseiből összeválogatott idézetcsokor után Mádi Gabriella, a Rákóczi-főiskola magyar tanszéki csoportjának tanára kérdezte az írót, aki elmondta, hogy már nagyon régóta ír verseket. Első verseit Punykó Máriának küldte el, aki túl komolynak találta azokat az Irka hasábjaira, így Nagy Zoltán Mihályhoz kerültek az alkotások. Ekkor körülbelül 9. osztályos tanuló volt, majd egyetemi évei alatt is írt verseket, és 2010-ben publikált először. Megtudtuk, hogy Marcsák Gergely költészetére nagy hatással volt József Attila életműve, iskolás korában minden este olvasta műveit. Az író szerint a kezdő költőkkel az a legnagyobb probléma, hogy nehezen viselik a kritikát. Marcsák Gergely elmondta, hogy nem különíti el élesen az elszakadt területek irodalmát az anyaországitól. A beszélgetés után az író verseket olvasott fel bemutatott kötetéből.

A III. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok programsorozat november 28-án, csütörtökön író-olvasó találkozókkal folytatódott.

JT