Lángra lobbant advent első gyertyája

2019. december 1., 22:33 , 984. szám

December 1-jén, advent első vasárnapján sor került a hit gyertyájának meggyújtására Beregszász főterén. Az esemény a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség közös szervezésében valósult meg.

A hideg idő ellenére szép számmal összegyűltek az érdeklődők a közös adventi gyertyagyújtásra. A szervezők meleg teát és finom harapnivalót biztosítottak, mindeközben az adventi hangulatról a Beregszászi Római Katolikus Egyház Szent Kereszt Kórusa gondoskodott.

A rendezvényt Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet vezetője nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy az első gyertya meggyújtása felhívja az emberek figyelmét arra, hogy kezdődik az advent. És hogy miről is szól az advent igazán? „Azt szebben nem lehet megfogalmazni, mint ahogyan a Misztrál Együttes tette a Gyöngyöt az embernek c. számában: »Azért, hogy tegyünk egy lépést az Isten felé«” – mondta a rektor asszony.

Miközben a Gyújts éjszakába fényt c. dalt hallhattuk a Római Katolikus Szent Kereszt Kórus előadásban, addig Orosz Ildikó rektor asszony és Molnár János, a Római Katolikus Egyház esperes-plébánosa ünnepélyesen meggyújtották advent első gyertyáját, a hit gyertyáját.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megtartották köszöntőbeszédüket, és áldásukat adták, hogy a Krisztus születésének ünnepére való felkészülés mindenki számára szent és áldott legyen.

Az esemény további programjai a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületén belül folytatódtak. Az intézmény átriumában az ungvári Cantus Akadémiai Kamarakórus koncertjét hallhattuk, akik lenyűgöző tehetségükkel minden ember szívébe szeretetet varázsoltak. Emellett a szervezők közreműködésével a gyerekeket beavatták a mézeskalács-díszítés rejtelmeibe, mindegyikőjük kipróbálhatta a látott fortélyokat.

A rendezvény végeztével minden ember hittel és szeretettel a szívében térhetett haza, és gyújthatta meg otthonában is advent első gyertyáját.

Kopinczu Krisztián