Keresztény orvosok találkozója Nagydobronyban

2019. december 4., 12:05 , 984. szám

Minden év első adventi vasárnapját megelőző szombaton a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban tartja éves közgyűlését a Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesülete (KOKE). Ez a szép, közel negyedszázados hagyomány az idén is folytatódott, a KOKE tagjaiból mintegy félszázan jöttek el az eseményre.

A tavalyi évben fennállásának 25. évfordulóját méltató egyesület tagjai Kárpátalja különböző felekezeteiből kerülnek ki, de ezen az alkalmon közösen épülnek a hitben, és egymás közössége által igyekeznek erőt meríteni az embert próbáló hivatásuk és küldetésük betöltéséhez. Bevezető köszöntőjében többek között ezt emelte ki az egyesület elnöki tisztét a megalakulás óta betöltő dr. Oroszi Pál, aki ezt követően felkérte a leánygyermekeknek otthont adó intézmény két tagját, hogy gyújtsák meg az adventi koszorú első gyertyáját. A jelenlévők ezt követően egyperces néma főhajtással adóztak azok emlékének, akik ezen a földi életúton már nem lehetnek köztük.

Az idei konferencia vezérmondatának üzenete János evangéliuma 8. versének 12. részéből vett idézettel: ,,Én vagyok a világ világossága” – tárult a hallgatóság elé, akik előtt elsőként Vaszil Kopin munkácsi görögkatolikus esperes tartott bizonyságtételt. Előadásában arról beszélt, hogy egy keresztény hallgatóság előtt valamilyen szinten még nehezebb vallást tenni, mint a hitetlenek előtt, mert őket nap mint nap meg kell erősíteni kereszténységükben.

Gulácsy Dániel, a Munkácsi Református Egyházközség lelkipásztora előadásában azt emelte ki, hogy manapság olyan világban élünk, ahol felcserélődtek az értékrendek: ami régen rossz volt, az most jó, ami jónak számított, most rosszként tartják számon. Mint mondta, ebben a zűrzavarban lelki értelemben is rendet kell rakni az életünkben, amelyben Isten világossága folyamatosan besüt a mindennapjainkba. Azt már nekünk kell eldönteni, hogy ebből aztán csak apró fénycsóvák lesznek, vagy igazi fény lesz karácsonykor.

Harmadik előadásként Thurzó Péter csapi római katolikus plébános-kormányzó bizonyságtétele hangzott el, aki azt emelte ki, hogy keresztény orvosnak lenni egyfajta kapcsolatot jelent Jézus Krisztussal. Mint mondta, keresztény hitünk és hivatásunk gyakran állít minket megoldhatatlannak tűnő feladat elé, de ha mindig Jézust keressük, nem csak az ő ajándékait, akkor ezeket a kihívásokat sikeresen leküzdhetjük.

Az előadásokat követően az Oroszi Pálhoz hasonlóan a KOKE alapító tagjának számító, és a kezdetektől az egyesület titkári tisztét betöltő dr. Vaczkó László az idei jubilánsokat köszöntötte egy-egy szál virággal.

Az összejövetel hivatalos részének végeztével a tagsági díjakból és személyes adományokból befolyt összeget az egyesület tagjai az idén is felajánlották a gyermekotthon lakói számára, s azt Vaczkó László nyújtotta át az intézményt vezető ifj. Katkó Lászlónak. ,,Cserébe” a gyermekotthon lakói szívet-lelket melengető koncerttel kedveskedtek a vendégeknek, amelyben versekkel és énekekkel dicsérték az Urat.

Az áldásokban gazdag közgyűlést közös ima és ebéd zárta.

(tamási)