Ungváron adott át megújult óvodát Pánczél Károly

2019. december 4., 15:37 , 985. szám

A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága (NÖB) Pánczél Károly elnök vezetésével december 4–5-én hivatalos látogatást tesz Kárpátalján. A látogatás ungvári szakaszának egyik állomása az Ungvári 8. Számú Csengőcske Óvoda volt, ahol december 4-én, szerdán átadták a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében részlegesen felújított gyermekintézményt.

Az átadóünnepségre érkező vendégek az óvoda bejárata előtt gyülekeztek, majd az épület falán elhelyezett tábla leleplezését követően bevonultak a nagyterembe. Jelen volt Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Fenyvesi Zoltán alelnök, Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Kuti László első beosztott konzul, Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a megyei tanács képviselője, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Szuperák Brigitta, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója, Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere és mások.

A Csengőcske Óvoda 1974-ben épült, 12 csoportra tervezték. Jelenleg tizenegy – 1 bölcsődei, 2 kis-, 3 középső és 3 ukrán nagy-, valamint 2 vegyes korosztályú magyar – csoport működik az intézményben. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második ütemében az óvoda két magyar csoportjának termei lettek felújítva: elvégezték a falak és a plafon gipszkartonnal borítását, csempézését, újrafestését, a padlózat, ajtók, elektromos hálózat, mosdók, berendezések, fűtési rendszer cseréjét, víz- és szennyvízelvezető rendszer részleges cseréjét, valamint új bútorzatot vásároltak. A felújítás és a berendezés értéke 2 582 790 hrivnya.

Elsőként Bohdan Andrijiv köszöntötte az egybegyűlteket és megjegyezte: jó érzéssel tölti el, hogy közösen jó ügyön fáradoznak, hiszen javítják a gyerekek számára a feltételeket. Elhangzott, hogy a város vezetése minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy ez, és a város többi óvodája is megfelelő állapotban legyen. Itt idén felújították a tetőszerkezetet, néhány csoporttermet kitataroztak, és lefolytatták a közbeszerzési pályázatot az idevezető útszakasz javítására. Végül reményét fejezte ki, hogy még számos hasonló felújításra kerül majd sor Ungváron.

Pánczél Károly az ünneplő közösséghez fordulva Sütő András erdélyi írótól idézett: „Mit csináltál a rád bízott talentumokkal? Nincs más számonkérés: csak gyermekeink tekintetében. Ahány szóra váró gyermek a jövőnek megannyi lámpása a meglódult időben.”

– A magyar kormány három éve kezdett bele a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programba. Most már a határokon kívül közel 50 milliárd forint került óvodafejlesztésekre. A program keretében 150 új óvoda épül, és több mint 400 kerül felújításra. Ez a kormány legnagyobb oktatási célú beruházása az elmúlt években. Kárpátalján 27 új óvoda épül, 100 óvoda kerül felújításra, közte ez az ungvári is, és több mint 40 helyen kerül felújításra az udvar, a játszótér – összegezte röviden Pánczél Károly és kiemelte: „Fontos, hogy ezek a gyerekek magyar óvodába járhassanak, és később magyar iskolát válasszanak. Kárpátalja mindig is sokszínű világ volt, és ez volt az értéke, hogy itt ukránok, ruszinok, szlovákok és magyarok éltek egymás mellett. Szeretnénk ezt az értéket megtartani, hogy megmaradhassanak a magyarok Kárpátalján. Ezért fontosak ezek az oktatási intézmények – zárta gondolatait a NÖB elnöke, s az adventi időszakra utalva mindenkinek lelki felemelkedést és jó egészséget kívánt.

Orosz Ildikó, aki a megyei oktatási állandó bizottság elnöke is, örömének adott hangot, hogy egyrészt a megyében már a 75. alkalommal vehetnek részt óvodaátadási ünnepségen, másrészt pedig Ungváron teljes óvodai hálózat alakult ki.

– Ez azt jelenti, hogy minden család, amely magyar óvodába akarja beíratni a gyermekét, talál a lakhelyéhez közel eső gyermekintézményt. A támogatások révén gyarapítottuk a megyei költségvetést, hiszen ahol a magyar állam hozzájárulásával felújítottuk az óvodákat, ott olyan költségvetési pénzek szabadultak fel, amelyeket más célra lehet felhasználni. De ezzel Ukrajna büdzséje is gyarapodott, és munkahelyeket is hoztunk létre, mert helyi vállalkozók végezték a felújításokat – emelte ki az elnök asszony és egy Életfa-Mesefát ajándékozott az óvodásoknak, akik rövid műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

Oleh Pahulics, az Ungvári 8. Számú Csengőcske Óvoda vezetője, aki Kárpátalján talán az egyetlen férfi ilyen beosztásban, köszönetet mondott a sokoldalú támogatásért és figyelemért. Végezetül Orosz Ildikóval közösen ünnepélyesen ellátták kézjegyükkel a felújítási munkálatok átadási-átvételi szerződést.

Rehó Viktória