Véglegesítették a szlovákiai magyar választási listákat

2019. december 4., 08:29 , 984. szám

Két tömbbe rendeződtek a magyar kötődésű szlovákiai pártok és szervezetek, ennek tükrében két listát véglegesítettek.

Miután az ötpárti egyeztetés kudarcba fulladt, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Magyar Fórum és az Összefogás mozgalom megállapodott abban, hogy együtt indulnak a februárban esedékes szlovákiai köztársasági választáson. A választási párt szerepét az Összefogás tölti be immár Magyar Közösségi Összefogás név alatt. Listavezetőjük Bárdos Gyula, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, ismertebb nevén a Csemadok elnöke, az MKP elnökségi tagja lesz, aki az öt évvel ezelőtti köztársaságielnök-választáson 5 százalékot meghaladó eredményt tudott felmutatni. A második pozíciót Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke kapta, a harmadikat Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke. Negyedik Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke, ötödik pedig Menyhárt József, az MKP elnöke. A lista 150 fős, ebből 90 helyre az MKP adott jelöltet, a fennmaradó 60 pedig a Magyar Fórum és az Összefogás között oszlik meg egyenlő arányban. A lista első 10 helyére az MKP 5 főt, az Összefogás 3 személyt, a Magyar Fórum pedig 2 főt állíthatott.

Véglegesítette listáját a Híd is. Ahogy az előbbi esetben, itt sem pártelnök indul a lista élén: az első helyet Érsek Árpád közlekedési miniszter kapta, és a második helyen indul Bugár Béla pártelnök. Utóbbi közölte, hogy a listájukon helyet kapnak az ötpárti egyeztetésen részt vevő MKDSZ mellett a Šanca, a Szlovákiai Roma és a Szlovákiai Siketek és Nagyothallók Szövetségének képviselői is; az MKDSZ elnöke, Fehér Csaba a 10. helyet, a Šanca vezetője, Viliam Novotný pedig a 13. pozíciót kapta. A harmadik Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a negyedik Ravasz Ábel, a Híd alelnöke, az ötödik Bastrnák Tibor, a párt parlamenti frakcióvezetője.

Az önálló Szlovákia nyolcadik parlamenti választását a jövő év február 29-ére írták ki, a parlamenti küszöb 5 százalékos, a magyar kisebbség szempontjából elsősorban ennek megugrása a kihívás, egyébként parlamenti képviselet nélkül marad.

(RA, vajma.info/Kárpátalja)