WHO: Ukrajna az ötödik a világon a kanyaró előfordulását tekintve

2019. december 8., 10:21

Ukrajna a kanyarós megbetegedések számát tekintve az első öt ország közé tartozik a világon – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves jelentéséből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet a Szabadság Rádió nyomán.

A jelentésből kitűnik, hogy 2019-ben máris több mint 413 ezer beteget regisztráltak világszerte; 2018-ban 353 ezren voltak betegek. A legtöbb esetet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Libériában, Madagaszkáron, Szomáliában és Ukrajnában jelentették.

Az elmúlt esztendőben 142,3 ezren haltak bele a kanyaróba, többségük ötévesnél fiatalabb gyermek. Ez 18 ezerrel több, mint 2017-ben volt.

A kanyaró előfordulási gyakoriságának növekedése ebben az évben is megfigyelhető. Ugyanakkor a WHO megjegyzi, hogy a fertőzöttek száma valójában a jelzettnél is nagyobb lehet. Végül is a jelentésekben csak a hivatalosan nyilvántartott esetek szerepelnek. Valójában 2018-ban a megbetegedések száma meghaladhatta a 9,7 millió esetet, egy évvel korábban pedig a 7,5 milliót.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Ukrajnában augusztusban belehalt a kanyaró szövődményeibe egy ötéves kisfiú, aki az ellenjavallatok miatt nem volt beoltva.

(unian.ua/Kárpátalja)