Jótékonysági bál Csonkapapiban a helyi magyar iskola megsegítésére

2019. december 9., 16:10 , 985. szám

A Csonkapapi Általános Iskola jótékonysági bált szervezett december 7-én az iskola bejárati folyosójának felújítása céljából. Az eseményen csempejegyek megvásárlásával, valamint önkéntes felajánlásokkal lehetett segíteni a jótékonysági kezdeményezést.

A bál az iskola növendékeinek swing nyitótáncával vette kezdetét. Ezt követően Sütő Gábor, a Csonkapai Általános Iskola igazgatója, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, az eseménnyel nem titkolt céljuk, hogy szeretnék az iskola bejárati folyosóját felújítani, rendbe hozni. „Aki jótékonykodni szeretne – hiszen jónak lenni jó – tarja a mondás –, lehetősége van csempejegyeket vásárolni, de önkéntes felajánlásokat is szívesen fogadunk” – mondta az igazgató.

A megnyitógondolatok után kulturális műsor következett, melyen az iskola diákjai, a helyi Napocska Óvoda növendékei, valamint a Kaszonyi Művészeti Iskola helyi kirendeltségének tanulói léptek fel. A gyerekek előadásában tánc, prózai és zenei művek kerültek bemutatásra, többek között a csonkapapi lakodalmas szokásokat is felelevenítették. Az ifjúságot az idősebb generáció váltotta fel, egész pontosan a helyi református egyház triója: Bajusz Katalin, Baksa Tóth Viktória és Bakó Zsuzsanna egyházi énekeket adtak elő.

Az ünnepségen Brenzovics László, a KMKSZ elnöke köszöntőjében elmondta: „Minden nehézség ellenére a kárpátaljai magyar oktatás és kultúra él. Lehetőségeihez mérten fejlődik is.” Az elnök kitért a jelen aktuálpolitikai helyzetre is. Beszélt a napokban történt találkozóról az ukrán oktatási miniszterrel. Megjegyezte, bármennyire is viszontagságos a helyzet, fontos, hogy ne hagyjuk a templomot és az iskolát. „Örülök, hogy itt lehetek önökkel, küzdünk tovább, nem adjuk fel.” A KMKSZ elnöke felhívta a figyelmet a december 22-ei választásokra. „A kaszonyi kistérség esetében jelöltünk Barta Szabolcs, aki ilyen nehéz helyzetben elvállalta, hogy indul a választásokon, ezért fontos, hogy összefogjunk és támogassuk a jelöltjeinket” – jegyezte meg az elnök.

A köszöntőt követően megkezdődött a bál, melynek muzsikáját a Szatmáriék együttes biztosította.

Az est folyamán egy kisebb „viseletbemutatót” is tartottak, hiszen a Csonkapapi Kultúrájáért Társadalmi Szervezet pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez hagyományőrző ruhák vásárlására, amelyet sikeresen megnyert. Ebből adódóan az iskola új viseletekkel gazdagodott, melyeket a kaszonyi Szolnokiné Varga Magdolna varrt meg.

A megjelentek csempejegyeket vásárolhattak a jótékony cél megsegítésére. A bál alkalmával lehetőség volt finomabbnál finomabb házi süteményeket is vásárolni, melyeket a helyi asszonyok készítettek. Az est alkalmával tombolajegyeket is lehetett vásárolni, s értékes ajándékokat nyertek a jegytulajdonosok. A bál éjszakába nyúló mulatsággal zárult. A jótékonysági felajánlásokból 25 000 hrivnyát sikerült összegyűjteni.

A program támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség volt.

VE