A „normandiai négyek” négy hónap múlva újabb csúcstalálkozót tartanak

2019. december 10., 09:30 , 985. szám

Négy hónap múlva újabb csúcstalálkozót tartanak a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről a „normandiai négyek”, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a négy ország vezetőjével tartott közös megbeszélése után.

„Előreléptünk a csapatkivonás, a fogolycsere, a tűzszünet és a politikai rendezés kérdésében, és azt kértük minisztereinktől, hogy egy újabb, négy hónap múlva esedékes csúcstalálkozóig dolgozzák ki Kelet-Ukrajnára vonatkozóan a helyi választások megrendezésének részleteit” – mondta a francia államfő Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

A párizsi Élysée-palotában rendezett megbeszélés elsődleges célja az volt, hogy három év után életre keltse a 2015-ben Minszkben aláírt békemegállapodást. A „normandiai négyek” legutóbb 2016-ban tartottak csúcstalálkozót Berlinben.

A megbeszélés után Putyin és Zelenszkij kétoldalú tárgyalása következett, amely a francia szervezők szerint a tervezett háromnegyed óra helyett másfél órán át tartott. Az utolsó tíz percben a két elnök négyszemközt tárgyalt. Ezután következett a négy vezető közös sajtótájékoztatója.

Zelenszkij most először találkozott személyesen Putyinnal, és jóllehet több intézkedésben is megállapodtak az ukrajnai békefolyamat beindítása érdekében – mint mondta –, a politikai kérdésekben nem értettek egyet, és emiatt ő elégedetlen.

Nem sikerült megállapodniuk az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításról sem.

Az ukrán–orosz gáztranzitszerződés az év végén lejár, ezért a két országnak addig új megállapodást kellene kötnie. Ukrajna hosszú távú, legalább tíz évre szóló megállapodás megkötésében érdekelt, Oroszország viszont csak egy évre kívánja meghosszabbítani a szerződést.

Putyin viszont elégedetten nyilatkozott a párizsi csúcstalálkozó eredményeiről. „Yes, I am happy (Igen, elégedett vagyok)” – jelentette ki angolul a csúcsról tudósító újságíróknak az Elysée-palotában rögtön a kétoldalú találkozó után. A közös sajtótájékoztatón pedig elmondta, hogy fontos lépés történt a feszültség csökkentése érdekében.

„Oroszország mindent megtesz, ami tőle telhető, annak érdekében, hogy véget érjen a konfliktus” – mondta az orosz elnök.

„Még nagyon sok munka vár ránk, de az a benyomásom, hogy megvan a jó szándék a nehéz problémák megoldására”– mondta a sajtótájékoztatón Angela Merkel, pozitív jelként értékelve a tűzszünet megerősítését, az újabb fogolycserét az év vége előtt és a csapatszétválasztásokat március végéig.   

A négy vezető csak abban állapodott meg, hogy a politikai konfliktusok meghaladásának reményében megbízzák külügyminisztereiket a kelet-ukrajnai választások „politikai és biztonsági feltételeinek kidolgozásával” az újabb, négy hónap múlva esedékes csúcstalálkozójukig.

(MTI)