30 éves a Magyarok Kijevi Egyesülete

2019. december 15., 21:00 , 986. szám

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Magyarok Kijevi Egyesülete (MKE). Ez alkalomból az ukrán fővárosban számos magyar rendezvényre került sor az elmúlt napokban.

Jelenleg ötszáz főre becsülik az ukrán fővárosban élő magyarok számát, közülük jelenleg mintegy 300-an tagjai is a Magyarok Kijevi Egyesületének. Az ott élő magyarok abban bíznak, hogy mihamarabb rendeződik a két ország közötti viszony, hiszen minden nehézség ellenére van érdeklődés a kijeviek körében a magyar kultúra iránt.

Istentisztelettel kezdődött az MKE fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat az ukrán fővárosban. Pocsai Vince és Balázs Antal református tiszteletesek közös istentiszteletén elhangzott, hogy ahol eléneklik a magyar Himnuszt, ott helye van az Isten igéjének is. „Hálás szívvel gondolok vissza az elmúlt évekre azért, mert részese lehettem a honfoglalási emlékmű, a Liszt Ferenc-ház és a Petőfi-szobor avatásának is, hisz ha valahol magyarul elénekelhetjük a Himnuszt vagy a Szózatot, akkor ez annyit jelent, hogy nekünk ott a világ közepe” – mondta Pocsai Vince nyugalmazott református lelkész.

A rendezvényre Ukrajna szinte minden régiójából érkeztek vendégek, hiszen ezen a hét végén rendezik meg az ottani magyar szervezetek országos találkozóját.

 „Nagy öröm számunkra, számomra – ugyanis valóban szétszórtan vagyunk jelen ebben a nagy országban –, hogy mindenütt ott vagyunk, és hogy találkozni is tudunk egymással” – fejtette ki véleményét Petneházy Gyula, az MKE elnöke.

A háromnapos rendezvény megnyitóját követően magyar és ukrán képzőművészek közös képkiállítására került sor az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémián.

A második napi eseményeken részt vett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is, aki a Nemzetpolitikai Államtitkárság nevében egymillió forintos támogatást ajánlott fel a kijevi szervezetnek.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy az MKE sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország és Ukrajna között az együttműködés kedvező irányba alakuljon. Leszögezte: Magyarország és a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a két ország közti kapcsolatokat az ő védelmüket és érdekeiket is figyelembe véve alakítsa.

A rendezvény a beregszászi színház előadásával folytatódott. Az ukrán fővárosban első alkalommal került bemutatásra Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátéka a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadóművészeinek köszönhetően.

Az ünnepség résztvevői az esti órákban megkoszorúzták az épp huszonkét évvel ezelőtt felállított honfoglalási emlékjelet is, mely a város központi részén, a Dnyeper melletti magyar dombon található. Ez az a hely, ahol az ukrán fővárosba szakadt magyarság a legtöbb ünnepségét tartja.

A rendezvénysorozat zárásaként konferenciát szerveztek az Ukrajnában működő magyar szórvány- és diaszpóraegyesületek. A 19 megyei magyar egyesület közreműködésével az ukrán fővárosban megtartott fórum fő témái a magyar nyelv oktatása és a vasárnapi iskolák voltak.

A találkozón elhangzott, hogy az elmúlt években az anyaország támogatásának köszönhetően már tudnak tervezni az ottani magyar diaszpóraszervezetek, ezáltal pedig módjukban van különböző rendezvényeket is szervezni.

„Az Ukrajnában működő magyar civil szervezetek nagyon sokat tesznek azért, hogy az Európai Unióval társult ország valóban eleget tegyen azoknak a követelményeknek, amelyek a társulási szerződésben szerepelnek” – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a találkozón. A politikus szerint az ukrán nyelvtörvény és az oktatási jogszabály negatívan érinti az ott élő magyarságot, a tervezett régiók kialakításáról szóló törvény pedig szintén hátrányos helyzetbe hozhatja a kárpátaljai közösséget. Szili Katalin a szervezetek vezetőivel arról is egyeztetett, hogy az ukrajnai magyar vasárnapi iskolák közös tankönyvcsomaghoz juthassanak.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke arról beszélt, hogy Ukrajna magyar közösségei egyre több színes rendezvényt tartanak saját városaikban, és nagyon fontos számukra a vasárnapi iskolák működtetése is. Felmerült egy ottani közös diaszpórahonlap létrehozása is, mely a közösség szélesebb körű tájékoztatását szolgálná.

A Magyarok Kijevi Egyesülete két évvel ezelőtt kapott székházat a magyar államtól, így a mostani már a sokadik olyan rendezvény volt, amelyet az ottani közösség méltó körülmények között tudott megtartani. A kijevi magyarok mostanra már teljesen belakták az ingatlant, sőt, már vasárnapi iskolát is működtetnek benne. A találkozót a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta.

Simon Dávid
K. Debreceni Mihály és Vass Tamás riportjai nyomán