Az alma kéregbetegségei II.

2019. december 18., 09:09 , 986. szám

Az elmúlt évtizedekben az intenzív és új, kiváló minőségű fajták termesztése (Gála, Fuji, Braeburn, Elise, Pinova, Sampion, Florina, Pink Lady stb.), továbbá az érzékeny törpésítő alanyok használata miatt előtérbe került egy súlyos betegség: a fitoftorózis.

Almatermesztésben a problémákat a Phytophthora cactorum gomba okozza, mely súlyos károkat okozhat gyümölcsfáinkban, gátolhatja a növekedésüket, csökkentheti a termés mennyiségét és minőségét, de akár a fák elhalásához is vezethet. Az almatermésűeknél egyes alanyok fogékonyak a fitoftorózis fertőzésére, a legfogékonyabbnak az MM106-os alanyt tekintik. Közepesen érzékeny az M26, P60, P16 és a P22, a legkevésbé pedig az M7, P14 és az M9 érzékeny, ez utóbbi csak a fitoftorózissal szemben ellenálló.

 

A Phytophthora cactorum fertőzése

A gombáról a legfontosabb tudnivaló az, hogy csak akkor okoz problémát (a kéregben), ha gyümölcsfánk kérge mechanikus úton megsérül. Ez leggyakrabban a damilos motoros kasza használatakor következik be. Az így okozott sérülés kaput nyithat a fertőzés számára, a gomba megtelepedhet a kéregben. Éppen ezért lehetőleg kerüljük a motoros kézi kaszálást a gyümölcstermesztésben. Ha mégis rákényszerülünk, akkor viszont mindent tegyünk meg, hogy ne vágjunk bele a kéregbe. További jelentős veszélyforrás a vadkár, például a mezei nyúl és a mezei pocok rágása következtében is hatalmas sebfelületeken fertőzhet a fitoftorózis. Éppen ezért a rágcsálók (mezei egér, mezei pocok, hörcsög, nyúl) és a nagyvadak (vaddisznó, őz) ellen is védekeznünk kell, különösen az augusztusi–márciusi időszakban, a mikor ezek az állatok a leggyakoribb vendégek a gyümölcsösökben.

A gombafertőzés tünetei, megjelenése

A gombás fertőzés legszembeötlőbb tünetegyüttese a lombozat pirosra színeződése, majd korai lehullása. Ez részben a kéreg sérülése miatt fellépő anyagcserezavarok következménye. Tehát ha almafánk lombja július közepén piros színűvé vált, akkor anyagcserezavarokra, továbbá a fitoftorózis fertőzésére gyanakodhatunk. Amennyiben a gyökérnyaki résznél apró sötét elszíneződések és repedések figyelhetők meg, az alátámasztja a diagnózist.

Gyakori kérdésük a gazdáknak, hogy az „én gyümölcsösömben” is felütheti a fejét ez a gombafertőzés? Természetesen a mi éghajlati adottságaink mellett bárhol előfordulhat. A mechanikai sérülések, az elhanyagolt gyomirtás, valamint a rágcsálók elszaporodása és ezáltal a növekvő vadkár egyaránt hozzájárulhat a fertőzés kialakulásához.

 

Védekezés, kezelés

A fitoftorózis elleni védekezés leghatékonyabb módja a megelőzés, azaz a kéreg mechanikus sérülésének elkerülése. Gyümölcstermesztésben, faiskolákban a kéreg védelmére fokozottan figyelnünk kell az első 4-5 évben.

Ezenkívül az ültetés mélysége is befolyásoló tényező lehet. Az oltás minden esetben legyen 10 cm-re a talajfelszín felett. Egyes esetekben így is ültetjük fáinkat, de a második évre mégis a talajjal azonos szintre kerül az oltás. Sok gazdánál figyelhető meg ez a jelenség, amelynek több oka lehet. Elsősorban a tárcsa okozhatja a problémát, melynek használatával fokozatosan feltöltjük a fasorokat földdel. A másik fő ok a gyomosodás: ilyenkor a gyomnövények gyökérzete tölti fel a talajt, ezáltal kerül az oltáshoz közel a termőföld. Ilyen esetekben ajánlott a „tányérozás”, mikor is a jól bevált kapával eltávolítjuk a földet a fatörzsek 30–50 cm-es körzetéből, olyan mélyen, hogy 10 cm-re kerüljön az oltás a gödör aljától.

Ha mégis kéregsérüléssel találkozunk, ne habozzunk sebke­zelő gyantával azt mielőbb lezárni. Az időben elvégzett sebkezelés megelőzi a gombafertőzést.

A lombozat elszíneződésekor, továbbá a téli időszakban, amikor észrevesszük a gyökérnyak repedéseit, a gomba már megfertőzte gyümölcsfánkat. Ekkor még mindig van kiút, a leghatásosabb kezelés a Topsin-M500 gomba­ölő készítmény és réz hatóanyag együttes alkalmazása. Tíz liter vízhez 0,5 kg Championt és 2-2,5 liter Topsin-M500-at kell adagolnunk. A keveréket a sérült törzsre kenjük, egyenletesen bevonva azt az első elágazásig. A készítmény a fitoftórával érintkezve elpusztítja azt, továbbá lassú felszívódása az egész törzsben gyógyít.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa