Adventi sakkverseny

2019. december 24., 11:44 , 987. szám

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Beregszászi Városi Tanács Ifjúsági és Sportosztályának közös szervezésében adventi sakkversenyre került sor december 22-én a jánosi Helikon Hotelben. A magas színvonalon megrendezett sakkverseny célja a sportág népszerűsítése Kárpátalján. A szervezők remélik, hogy az idei versenyt követően minél több fiatal szeretne a jövőben megtanulni sakkozni, vagy a már meglévő tudását továbbfejleszteni.

A verseny megnyitóján jelen volt Kulcsár Ferenc, a beregszászi konzulátus sportdiplomáciáért felelős konzulja, aki beszédében elmondta, hogy fontos a sakk mint sportág népszerűsítése, és erre az egyik legjobb megoldás egy sakkverseny, ahol korhatártól függetlenül mindenki megmérettethette magát a sakk varázslatos világában.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nagyija Lovha, Beregszász polgármester-helyettese, valamint a verseny főbírájaként jelen volt Kejk Mikola Mikolajovics nemzetközi versenybíró és Fediv Olekszandr Jevhenovics versenybíró. A bajnokság ügyvezetője Bunij Sztepan Mihajlovics volt, a Kárpátaljai Megyei Sakkszövetség tagja.

A bajnokság a svájci rendszer szabályainak megfelelően került lebonyolításra kilenc fordulóban, mely szerint egy fordulóban 10 perc és 5 másodperc állt a versenyzők rendelkezésére. A bajnokság szabályainak ismertetése után a versenyzők el is kezdhették az első fordulót. Az első két fordulóban véletlenszerűen sorsolták ki a párokat a Swiss Manager nevű számítógépes program segítségével, az azt követő fordulókban pedig a nyertesek a nyertesekkel, a vesztesek a vesztesekkel kerültek össze.

A versenyen 104 játékos vett részt, akik közül pontszerzés alapján kerültek ki a győztesek. Az első helyen egyforma pontszámmal a kijevi nemzetközi nagymester, Oleh Budnyikov és a munkácsi sakkmester, Szerhij Ovsejevics végzett 7,5 pontot szerezve. Azonban a fordulók során szerzett magasabb koefficiensértéket elérve az első helyet Oleh Budnyikov szerezte meg. Így a második helyezett Szerhij Ovsejevics lett, a harmadik pedig Olekszandr Zubarev, aki mindössze fél ponttal maradt el az első helytől. A szervezők emellett négy kategóriában különdíjjal is jutalmazták a versenyzőket. A beregszászi versenyzők kategóriában az első helyezést Izsák András, a második helyezést Viktor Veszotskij, a harmadik helyezést pedig Fegyir Tarkovics nyerte meg. A női versenyzők között az első helyezett Jefimenko Mária, második Olja Jushko, a harmadik pedig Dankulinets Julianna lett. A 14 év alatti versenyzők kategóriájában a legjobb játékos Vadim Petrovszkij volt, a második Vladiszlav Gurkovszkij, valamint a harmadik Mikola Domanszkij. A 60 év feletti versenyzői kategória első helyezettje Arkadij Vorovics lett, a második helyezett Mihajlo Bemák, a harmadik pedig Kenéz Jurij.

Az első három helyezést elérők kupákat, érmeket és okleveleket vettek át. Az első tíz helyezett pénzjutalomban részesült.

K. K.