Ukrán és magyar kántálás Siófokon

2020. január 6., 19:57

A kultúrdiplomácia keretében a közelmúltban a magyarországi Siófok az ukrán téli ünnepekkel ismerkedett. A siófoki Perczel Mór Gimnázum Kamarakórusa (kórusvezető Bati Zoltán) ukrán karácsonyi dalokból készített videóköszöntőt a Siófok város önkormányzatának dísztermében.

A nemes gesztus válaszul született a kelet-ukrajnai gyerekek magyar nyelvű kántálására. Emlékeztetőül: a volnováhai gyerekek, akik Timkó Tímea tiszteletbeli konzuli asszisztens tanítványai decemberben magyar karácsonyi dalokkal lepték meg mindazokat, akik akkor ünnepelték Jézus születését. A gyerekek közel egy éve online magyar nyelvtanfolyam keretében sajátítják el a magyar nyelvet. Az ukrán anyanyelvű iskolások nagy szeretettel és kitartó szorgalommal készültek az előadásukra, melyről Tetyana Buhtyiarova készített videofelvételt.

Ukrajna Siófoki Tiszteletbeli Konzulátusa szervezésében és meghívására decemberben Siófokra látogatott Ljubov Nepop, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. A nagykövet asszonyt Horváth Zoltán, Ukrajna siófoki tiszteletbeli konzulja és Bardócziné dr. Molnár Anita, Siófok alpolgármester asszonya fogadta, majd a helyi önkormányzat dísztermében találkoztak a siófoki diákokkal. A gyerekek meglepetéssel készültek a találkozóra: ukrán és magyar karácsonyi dalokat adtak elő.

Egyébként Horváth Zoltán, Ukrajna siófoki tiszteletbeli konzulja több éve minden télen megajándékozza a volnovahai gyerekeket az újévi-karácsonyi ünnepek alkalmából. 2019-ben sem történt ez másképp. A Félelem Nélküli Élet Alapítvány és Janina Lubinec asszony Én – Volnovaha Jótékonysági Alapítványa együttműködésének köszönhetően érkeztek meg a csomagok a Volnovahai 6. Számú Középiskolába. A tiszteletbeli konzul nem tudta személyesen átadni az ajándékokat, de interneten keresztül sikerült beszélnie a gyerekekkel.

(Facebook/RV)