Felvidéki magyarokat is kitüntettek Szlovákia megalakulásának 27. évfordulóján

2020. január 9., 10:42 , 988. szám

Szlovákia megalakulásának 27. évfordulója alkalmából állami kitüntetéseket adományozott Zuzana Čaputová államfő. A húsz díjazott között két felvidéki magyar személyiséget is kitüntettek a január 2-án tartott ünnepség keretében.

„Szlovákiának a sikeres fejlődéshez szüksége van valós és inspirációs víziókra” – jelentette ki az ünnepségen a köztársasági elnök. Hozzátette: minden országnak szüksége van különleges személyiségekre, akik tevékenységükkel hozzájárulnak országuk fejlődéséhez.

Zuzana Čaputová a szlovák törvényhozás történelmi épületében a közélet számos területén alkotó neves személyiségnek adományozott állami kitüntetést. A kitüntetettek között szerepelt Kubička Kucsera Klára Besztercebányán élő művészettörténész. Ugyancsak elismerésben részesült Soós Tibor kajakedző.

A Pribina-kereszt I. fokozatában részesült Kubička Kucsera Klára sok évtizeden keresztül szervezett és rendezett kiállításokat. A felvidéki magyar képzőművészet egyik motorjaként számos könyv, kiadvány és katalógus kiadása fűződik a nevéhez.

A Ľudovít Štúr-érdemrend II. fokozatát kapta Soós Tibor, a komáromi kajakosok edzője, aki számos világversenyre és olimpiára készített fel sportolókat.

(TASR/felvidek.ma/Kárpátalja)