Megemelték saját fizetésüket a miniszterek

2020. január 15., 20:52 , 989. szám

Ismét a kormányzati tisztviselők csillagászati béreiről cikkezik az ukrán sajtó. A napokban került nyilvánosságra, hogy Volodimir Borogyanszjkij kulturális miniszter és helyettesei decemberben összesen több mint kétmillió hrivnya fizetést vehettek fel. Ez, ugye, „valamivel” több mint amennyit egy könyvtáros vagy a falusi kultúrház vezetője keres.

Az adatok úgy kerültek nyilvánosságra, hogy az állami tisztviselőknek a bérüket is fel kell tüntetniük a vagyonbevallásukban, amennyiben annak összege meghaladja a 100 ezer hrivnyát. Kiderült, hogy a Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium irányítóinak bérei a legmagasabbak közé tartoznak, bár a többi tárcánál is jelentősen nőtt a csinovnyikok jövedelme az utóbbi időben. A jelenségnek a strana.ua járt utána.

A kultúra bajnokainak decemberi fizetése

A kulturális tárca vezetője és helyettesei decemberben mintegy kétmillió hrivnyát vihettek haza. A legszerényebb bér magának a miniszternek jutott: 112 904 hrivnya. A legtöbbet a minisztérium államtitkára kereste: 497 709 hrivnyát számítottak fel neki. Rosztyiszlav Karangyejev államtitkár a maga közel félmilliós illetményét azzal magyarázta, hogy decemberi béréhez hozzáadódott a minisztériumi munkájának évei alatt fel nem használt szabadságért járó pénzbeli kompenzáció is.

A minisztériumi bérek akkor igazán megdöbbentők, ha azokat összevetjük a „mezei” kultúrmunkások illetményével. A strana.ua munkatársai végigböngészték a weboldalak állásajánlatait. Így derült ki, hogy a vezető csinovnyikok járandósága 50-szerese, esetenként 100-szorosa az alárendeltjeikének.

Például megtudhatjuk, hogy a Tarasz Sevcsenko Nemzeti Múzeum pénztárost keres 5 226 hrivnyás fizetéssel. Marija Zanykovecka, a múzeum tudományos főmunkatársa 5000 hrivnyát vihet haza.

Harkivban 3700–5000 hrivnyás fizetéssel keresnek vezetőt egy könyvtár élére. Dnyipróban egy könyvtáros 4000 hrivnyára számíthat havonta.

A gazdasági tárcánál is megérik a pénzüket

Timofij Milovanov gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter nemrég még az alacsony bérekre panaszkodott.

„A fizetés elfogadhatatlanul kicsi. Nem foglalkozhatunk önáltatással: amikor emberek igen jelentős méretű vállalatokkal kapcsolatos döntéseket hoznak, s mi 15-20 ezer hrivnyákat fizetünk nekik, érthető, ha a korrupció felé taszítjuk őket. Vagy az inkompetencia felé” – jelentette ki hozzátéve, hogy a miniszter fizetésének 5–10 ezer dollárt kellene kitennie.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint a tárcavezető fizetése 2019 decemberében nem érte el a 100 ezer hrivnyát (64 000 hr), a helyettesei viszont ennél lényegesen többet kerestek. Szerhij Nyikolajcsuk 315 018 hrinyát vihetett haza két részletben, de még a legszerényebben bérezett miniszterhelyettesnek, Tarasz Kacskának a fizetése is 243 110 hr volt.

A Szociálpolitikai Minisztériumban sem nélkülöznek. Julija Szokolovszka tárcavezető és Jelena Bohacsova államtitkár egyaránt több mint 100 ezer hrivnyát keresett az elmúlt év utolsó hónapjában.

Miniszterek sirámai

Dmitro Dubilet, a miniszteri kabinetet irányító miniszter korábban arról beszélt, hogy a tárcavezetők fizetésemelést kértek, miután a bérükből szavaik szerint nehéz eltartani a családot. Dubilet megjegyezte, sok miniszter az üzleti szférából érkezett, ahol a többszörösét kereshetnék, mint állami szolgálatban.

A fentiekből láthatjuk, azóta számottevően javult a tárcavezetők helyzete, méghozzá az utóbbi néhány hónapban, vagyis az új kormány irányítása alatt. A kabinet több döntésével újabb bérpótlékokat, illetményeket vezetett be – meséli Olekszandr Subin, az Ukrán Szakszervezetek Szövetségének elnökhelyettese. „Például bizonyos összegű prémiumot vezettek be a GDP növekedéséért, bár nem értem, mi közük a minisztereknek a GDP növekedéséhez” – mondta megjegyezve, hogy az ő élete, akárcsak sokaké az országban, nem lett ötször jobb, mint volt, a miniszteréké viszont igen.

Pavlo Kusnirjuk jogász kifejtette, hogy a kormány által eszközölt bérezési újítások legalábbis kétségesek, miután a köztisztviselők javadalmazását külön rendelkezések szabályozzák. Ezek egyebek mellett rögzítik, hogy a prémiumok összege nem haladhatja meg a teljes bér 30%-át.

Olekszandr Kava, aki korábban az infrastrukturális miniszter helyetteseként is dolgozott, rámutatott, hogy az európai országokban nincs ekkora bérkülönbség a vezetők és a középbeosztású munkatársak között. Ráadásul, tette hozzá, az ukrán miniszterek és helyetteseik magasabb fizetést kapnak, mint a nyugat-európai államokban azonos tisztséget betöltő tisztviselők.

(ntk)