Távozik a település- és területfejlesztési miniszter

2020. január 17., 09:15

Kérvényezte felmentését tisztségéből Aljona Babak település- és területfejlesztési miniszter – jelentette kormányzati és a kormánypárton belüli forrásaira hivatkozva az Ukrajinszka Pravda (UP).

Babak távozását azzal magyarázzák, hogy a miniszter „nem tudott megbirkózni feladataival, nem ruházott át hatásköröket”. Lemondását várhatóan a mai nap folyamán, azaz január 17-én, a parlament illetékes bizottságában jelentik be.

Az UP tudni véli, hogy annak idején Olekszij Honcsaruk kormányfő javasolta Volodimir Zelenszkij elnöknek Babakot, akivel korábban együtt dolgoztak egy az Európai Unió által finanszírozott független, nem kormányzati gazdaságfejlesztési szervezetben.

Ugyancsak meg nem erősített értesülések szerint a tárcavezető utóda Denisz Smihalj Ivano-Frankivszk megyei kormányzó lehet. A kabinet kiemelten kezeli a régiófejlesztést, ezért valószínűsítik, hogy Smihaljt miniszterelnök-helyettessé nevezik ki.

Denisz Smihalj 1975-ben született Lembergben (Lvivben). 2018 januárjában a burstini hőerőmű igazgatójává nevezték ki. Azt megelőzően különböző tisztségeket töltött be a Lemberg Megyei Állami Adminisztrációban. Zelenszkij elnök 2019. augusztus 2-án tette meg Ivano-Frankivszk megye kormányzójává.

Az UP úgy értesült, január 13-án nagyszabású tanácskozásra került sor az Elnöki Hivatalban a miniszteri kabinet és a parlament vezetőinek részvételével. A tanácskozáson Honcsaruk és kormánya adott számot tevékenységéről. A megbeszélésen ugyanakkor nem esett szó személyi kérdésekről.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)