Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogram – második képzési alkalom

2020. január 22., 18:05 , 990. szám

2020. január 17. és 19. között rendezték meg a Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogram második képzési alkalmát Budapesten, összekötve az MCC Középiskolás Programjának pályaorientációs napjával.

A Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogram, amely a Mathias Corvinus Collegium és az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző közös projektje, a 9–11. osztályos tehetséges és a jövőjükért tenni akaró kárpátaljai fiatalok számára nyújt lehetőséget egy mentorprogramban való részvételre. Az egy iskolai tanévet lefedő képzés kialakítása során a szervezők a szakmai tartalmat a kárpátaljai fiatalok igényeihez igazodva alakították ki.

A első napot egy gyors városnézéssel kezdtük, ahol megtekintettük a város főbb nevezetességeit. Január 18-án a diákok az Érettségin innen, diplomán túl című MCC Középiskolás Program januári pályaorientációs napján vehettek részt. A szakmai programot Derényi András felsőoktatás-kutató, oktatási szakértő A felsőoktatás haszna című előadása nyitotta meg. Ezt követte egy kerekasztal-beszélgetés, melynek keretében a továbbtanulásról, a diploma hasznáról, valamint sikeres életutakról és azok tapasztalatairól hallhattak a résztvevők, illetve hasznos tippekkel, tanácsokkal gazdagodhattak. A beszélgetés Tarján Kata (MCC Roma Tehetség Program, szakmai vezető), Horváth Alex (Angloville Kft., ügyvezető), Kubinyi Márton (Vanessa Research Magyarország Kft., operatív vezető), illetve a nyitóelőadást tartó Derényi András részvételével zajlott.

A délutáni pályaorientációs beszélgetések során a Budapesten tanuló MCC-s egyetemistákkal és a kollégiumban végzett diákjainkkal hét tudományterületi szekcióban cserélhettek tapasztalatot a diákok. A szakirányú beszélgetéseken kívül önismereti csoportos beszélgetésbe is bekapcsolódhattak a programhoz csatlakozók. A téma iránt érdeklődők a külföldi tanulmányutakkal, ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdéseiket is feltehették egy kifejezetten erre a területre fókuszáló foglalkozáson. A nap második felében tartottuk meg a Kárpátalján innen és túl című előadásunkat, amelyen a kárpátaljai fiatalok, tapasztalataikat megosztva, tanácsokkal látták el a diákokat az előttük álló kihívások tekintetében. Meghívott vendégeink között volt Baksa Ivett, Lőrinc Róbert és Dobsa Evelin. A diákok bár fáradtan, de élményekkel tele és sok információval felvértezve utazhattak haza vasárnap.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Rákóczi Szövetségnek a program megvalósuláshoz nyújtott anyagi támogatást.

kkm.