Az európai újságírókat felháborította az ukrán dezinformációs törvény tervezete

2020. január 24., 09:33

Felháborodást váltott ki az Újságírók Európai Szövetségéből (EFJ) a téves információkról (dezinformációról) szóló ukrán törvénytervezet, amely lehetővé tenné a kormány beavatkozását a tömegtájékoztatási eszközök munkatársainak szakmai tevékenységébe – derül ki az EFJ weboldalán megjelent írásból, amelyet a korrespondent.net idéz.

Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára kijelentette, hogy a kormánynak tiszteletben kell tartania az újságírók önszabályozáshoz és függetlenséghez való jogát, és meg kell teremtenie ennek a folyamatnak a feltételeit, kerülve bármiféle beavatkozást. Ezért az újságírók szövetsége határozottan elutasítja a törvénytervezet szerzőinek javaslatát.

Az európai szervezet weboldalán megjelent írás emlékeztet, hogy 2020. január 20-án az ukrán Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium közzétette a dezinformáció elleni küzdelemről és a média szabályozásáról szóló törvénytervezet szövegét. Volodimir Borogyanszkij kulturális, ifjúsági és sportminiszter szerint a jogszabály célja a félrevezető orosz információk elleni küzdelem. Az újságírói közösség azonban úgy véli, hogy ezt a kezdeményezést valószínűleg eszközként fogják használni az ukrán újságírók zaklatására. Az Ukrajnai Újságírók Nemzeti Szövetsége (NSZZSU) figyelmeztet, hogy a törvény lehetővé teszi az állami beavatkozást az újságírók szakmai tevékenységébe, és korlátozza a médiamunkások jogait. A törvényhozók büntetőjogi felelősségre vonást szándékoznak bevezetni a téves információért óriási (350 000 euróig terjedő) pénzbírsággal és 7 évig terjedő börtönbüntetéssel.

„Az Újságírók Európai Szövetsége határozottan elutasít minden olyan javaslatot, amely kimondja, hogy az állam szabályozni fogja az újságírói tevékenységet, és bármilyen korlátozást alkalmazhat az újságírókkal szemben” – közölte Ricardo Gutiérrez.

(korrespondent.net/Kárpátalja)