Az EBESZ aggódik a dezinformációs törvény miatt

2020. január 25., 09:57

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadsággal foglalkozó képviselője aggodalmának adott hangot az ukrán Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium által javasolt, a média ukrajnai tevékenységét szabályozni hivatott törvénytervezettel kapcsolatban – jelentette az Ukrajinszka Pravda az EBESZ weboldalán megjelent tájékoztatás alapján.

„Érthető számomra a téves információk elleni küzdelem szükségessége, különös tekintettel az Ukrajnában és körülötte zajló jelenlegi konfliktusra. Azonban nem szabad ezt a médiaszabadság, az állam médiatartalomra gyakorolt befolyásának és az országon belüli újságírói tevékenység megszervezésének rovására tenni.

Annál is inkább, mivel a jelenlegi ukrán jogszabályok már rendelkeznek a társadalmilag veszélyes információk ellensúlyozására szolgáló mechanizmusokról...

A téves információk elleni küzdelem indokolt. Ugyanakkor teljes mértékben tiszteletben kell tartani a véleménynyilvánítás szabadságát, amelyet Ukrajna Alkotmánya és az EBESZ-szel szembeni kötelezettségei, valamint a nemzetközi kötelezettségei biztosítanak” – közölte Désir.

Korábban a Kulturális, Ifjúsági és Sportminisztérium nyilvánosságra hozta az úgynevezett „dezinformációs törvényjavaslat” összehasonlító táblázatát, és indítványozta annak megvitatását. A törvényalkotók egyebek mellett büntetőjogi felelősségre vonást szándékoznak bevezetni a téves információért, óriási pénzbírsággal és 7 évig terjedő börtönbüntetéssel.

A törvényjavaslat megjelenése számos bírálatot és felháborodást váltott ki az újságírók és szakértők körében Ukrajnában és Európában egyaránt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)