Lakitelek csapata negyedszer is böllérkirály

XIV. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny

2020. január 27., 17:55 , 991. szám

A beregszászi járási Mezőgecse idén tizennegyedik alkalommal adott otthont a megye egyik legnépszerűbb turisztikai eseményének, a nemzetközi böllérversenynek. A rendezvény a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete, a Mezőgecsei Községi Tanács szervezésében, illetve a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapnak és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával valósult meg.

Idén a böllérversenyen 16 csapat vett részt: a Magyarországról érkezett lakiteleki Hurkalandorok, illetve Szatmárcseke és Kistelek csapata, a Partiumból érkezett Szatmár megyei Egri település csapata, az Egri csillagok, valamint a délvidéki Kispiac csapata. További csapatok voltak még a lembergi Harbuz (Гарбуз) étterem csapata, Csebi-Pogány Viktor csapata, a Skvarka 1 és Skvarka 2 csapatok, a szolyvai Nyám-nyám csapat, az Ilosvai Terasz csapata, az ungvári Klepács csapat, Levko Vitalij csapat, Munkácsról a Prominy csapat, a Grill Champion csapat, valamint Mezőváriból a Paládi csapat.

Reggel 6 órakor vette kezdetét a rendezvény, majd  az érdeklődők megtekinthettek egy hagyományos disznóvágást is.

A rendezvény házigazdája, Mester András, Mezőgecse polgármestere, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkára, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke lapunknak elmondta: „Gyakorlatilag az egész Kárpátaljáról képviseltetik magukat csapatok az idei böllérfesztiválon”, plusz idén a média, a TV21 Ungvár, illetve a Kárpátalja hetilap és a karpat.in.ua, valamint a KMKSZ is egy közös sátorral készült a rendezvényre.

A böllérverseny nemcsak a hagyományos húsos ételekről szólt, rengeteg finomságot találhatott a fesztiválra kilátogató a standok között. Többen érkeztek a szomszédos Ivano-Frankivszk megyéből is hagyományos és különböző ízesítésű „brinzákkal” (бринза) is.

Dr. Hanusz Árpád, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára és a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke volt a két magyarországi és két kárpátaljai tagból álló zsűri elnöke. Lapunknak elmondta, hogy idén a zsűri feladatköre arra összpontosul, hogy a sokfajta ételből kiválassza a legfinomabbat, legjobbat, és ez alapján külön díjazza a csapatokat. „Nem mindig egyhangú a szavazás a zsűri körében, de kialakult az a helyzet, amikor egyetértettünk abban, hogy azok a különlegességek, amelyeket bemutattak a fesztiválon a csapatok, valóban különlegesek és érdekesek számunkra is” – fogalmazott az egyetemi tanár. A zsűri tagjainak körülbelül 100 fajta ételt kellett megkóstolniuk, majd kiválasztaniuk a legfinomabbakat.

A Vajdaságból érkezett kispiaci csapat vezetője, Szarapka Ede is már hatodik alkalommal vett részt a böllérversenyen kis csapatával. „Egymás fesztiváljait pedig úgy erősítjük, hogy a saját szokásainkat, hagyományainkat elvisszük egymáshoz, így nagyon remélem, hogy itt, Kárpátalján is be tudjuk mutatni azokat az értékeket, amelyeket mi Délvidéken képviselünk.” A kispiaciak idén is különleges ételekkel készültek, a pljeskavica és a csevap nagy népszerűségnek örvendett a látogatók körében.

Szatmárcseke csapatából Cziptákné Gyetkó Ilona és Szalkainé Fóri Zsuzsa felelevenítették az öt évvel ezelőtti böllérfesztiválon szerzett élményeiket: „Akkor hatalmas hóesés volt, viszont sok csapat jelent meg, és azt vettem észre, hogy a zord időjárás ellenére mégis jó volt a hangulat.” A szatmárcsekeiek „Kajdi-féle” kolbásszal készültek az idei fesztiválra, illetve toroskáposztát készítettek a hagyományos szatmári recept szerint, valamint szalonnát sütöttek reggelire, de a szatmári szilvapálinka és vörösbor sem hiányozhatott az étlapról.

A partiumi Egri település polgármesterétől, Marton Zsuzsannától megtudtuk, hogy második alkalommal vesznek részt a rendezvényen. A 15 fős társaság idén bográcsgulyással készült, emellett az Erdélyre jellemző egyik finomságot, a miccset is elhozták Kárpátaljára.

Kistelek csapatából Kuba Zoltán, a Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület tagja lapunknak elmondta, hogy a Csongori Általános Iskola csapatával közösen vesznek részt a rendezvényen. A Kistelekre és környékére jellemző ízvilágot, ételkészítési szokásokat, módszereket szerették volna bemutatni a fesztiválon. Ők sertéspörkölttel és töltött káposztával is várták az érdeklődőket.

Lakitelek polgármestere, Madari Róbert időrendi sorrendben tett felsorolást lapunknak az általuk készített ételek kapcsán: elsőként a hagyományos hagymás vér került terítékre, aztán a toroskáposzta, majd ezeket követték a sült húsok, rántott húsok, valamint az ilyenkor szokásos hagyományos ételek.

A lembergi Harbuz étterem egyik tagja, Olesz (Олесь) elmondta, hogy az étterem profilja a bográcsgulyásra épül, amelyet már 8 éve folyamatosan elkészítenek a vendégeik számára, illetve Ukrajna minden területén bemutatnak, ahol részt vesznek a böllérversenyhez hasonló gasztronómiai fesztiválon.

A XIV. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny hivatalos megnyitója délben vette kezdetét. Mester András nyitóbeszédében köszönetet mondott a csapatoknak a kitartásukért, illetve hogy a munkájukkal, a főzés-sütés által mindenféle finom étellel ellátják a böllérverseny vendégeit.

Ezt követően Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet. „Sok ember érzi jól magát, és sokfelől érzi jól magát – fogalmazott a politikus. – Ezen a fesztiválon azt láthatjuk, hogy olyan nemzedék van jelen, amely igyekszik megszerezni magának a kultúrát, hiszen a népi kultúra részeként jelenik meg az életünkben a hagyományos disznóvágás is.” A nemzeti összetartozás éve kapcsán elmondta, hogy a fesztiválra kilátogatók azt az összetartó erőt próbálják értékké tenni, amely tényleg büszkévé kell, hogy tegyen bennünket.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul beszédében elmondta, hogy a magyar kultúra szerves részeként lehetünk büszkék a kulináris kultúránkra is, amely a Kárpát-medence nagyon színes részét képezi. A mai nap a csodás ízek napja, és aki ide kilátogat, az nem fog csalódni, hiszen a böllérség is egy művészet a maga konyhaművészeti ízvilágával – fogalmazott a főkonzul.

Hetmanenko Olekszij, Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatásának elnöke fontosnak tartotta elmondani, nagy örömre ad okot, hogy Ukrajna nyugati részén ilyen fesztiválok kerülnek megrendezésre, amelyek ide vonzzák a vendégeket, és nemcsak Kárpátaljáról, hanem Ukrajna különböző részeiről, illetve külföldről is. Ez a rendezvény lehetőséget ad a gasztronómiai kultúrán keresztül arra, hogy megismerjék sok nemzetiségből álló megyénk szokásait, hagyományait. Minden etnikum, amely őrzi a saját egyediségeit, illetve autentikusságát, tartalmasan betölti a kárpátaljai kulturális örökséget – fogalmazott a közigazgatás elnöke.

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke örömét fejezte, hogy nagy számban érkeztek a fesztiválra az érdeklődők: „Ez is azt bizonyítja, hogy a Beregvidék igazán kedvelt hely az ide érkező turisták számára.”

A disznóvágás, a szüret, a lekvár- és pálinkafőzés igenis a magyar kultúra része, kezdte beszédét Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, aki gratulált a szervezőknek, és megköszönte, hogy ezzel is fejlesztik Kárpátalja – azon belül a Beregszászi kistérség – turizmusát.

A hivatalos megnyitót kulturális műsorok követték, amelyen Nagy Anikó énekesnő, illetve a Mezőgecsei Művelődési Ház Kék Viola Tánccsoportja adta elő ünnepi műsorait.

A fesztivál további meghívott vendégei között ott volt még Buhajla József ungvári magyar főkonzul, Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Kisebbségi és Vallási Főosztály vezetője, Bátori József és Kész Barnabás, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői, Orosz János, a Kárpátaljai Magyar Polgárőrökért társadalmi szervezet elnöke, Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke, Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció elnöke, Popovics Katalin, a KMKSZ Mezőgecsei Alapszervezetének elnöke, illetve Jakab Béla, a Mezőgecsei Általános Iskola igazgatója.

A nap végére a zsűri meghozta döntését. Különböző kategóriákban kerültek kiosztásra a díjak. Dr. Hanusz Árpád szólította a részt vevő csapatokat a színpadra. A részvételért járó díjakat a Klepács és a két Skvarka csapat kapta. A legfinomabb leves díját a lembergi Harbuz csapata zsebelte be, a legfinomabb házikolbász kategóriában pedig Egri csapata diadalmaskodott. A legjobb hurkát készítő csapat a kispiaci lett, Szatmárcseke készítette viszont a legfinomabb sülteket. A legjobb toros specialitásért járó díjat az ilosvai Terasz csapat szerezte meg. A legszebb díszítésű sátornak a kistelekiek standja bizonyult. A legfinomabb forralt bort Levko Vitalij csapata készítette, a legnépszerűbb csapat pedig Csebi-Pogány Viktoré lett. A legvidámabb csapat a szolyvai Nyám-nyám lett. A leghosszabb házikolbászt készítő csapat pedig a mezővári Paládi volt. A Grill Champion csapatánál volt a legesztétikusabb teríték a zsűri szerint. A legrangosabb két díjat pedig idén is a lakiteleki Hurkalandorok csapata nyerte el, a legjobb a fogópálinka kategóriában, illetve a böllérverseny győztese, a „Böllérkirály” szintén, immáron negyedik. alkalommal, a lakiteleki csapat lett.

D. P.