Magyar Oktatási és Kulturális Központ nyílt Ivano-Frankivszkban

2020. január 27., 11:59

Ivano-Frankivszkban tett látogatást Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja. Munkalátogatásának célja a nemzetközi kapcsolatok mélyítése volt. A magyar delegációt Vitalij Fedoriv, a helyi megyei állami adminisztráció vezetője fogadta.

„Ivano-Frankivszk közelít Európához. Rövid időn belül hivatalosan is megkezdi működését a Magyar Oktatási és Kulturális Központ a város területén, mely fontos szerepet tölt majd be Ivano-Frankivszk, Magyarország és Ukrajna együttműködésében, továbbá az ukrán és magyar nép összefogásában” – szögezte le a vezető. Meggyőződése, hogy a központ megnyitása nagyobb lendületet ad a két ország közötti gazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolatok létesítéséhez, felgyorsítja a magyar és ukrán vállalkozások kommunikációját, elősegíti a beruházásokat.

„Jó kapcsolatunk van, barátságunk gyors ütemben fejlődik, és remélem, hogy ez az év pozitív változásokat hoz az együttműködésünk terén is. Mivel elképzeléseink hasonlóak, tervezzük további projektek létrehozását, melyek által fejlődni fog a közös munkánk” – mondta el Buhajla József főkonzul. A diplomata elmondta, hogy Magyarországon jelenleg is folyik az ukrán sérült katonák rehabilitációja, s 2020-ban továbbra is folytatódik az ATO-ban és Majdanon elesettek, otthonaikat elhagyni kényszerült családok, nehéz sorsú és sokgyermekes családok gyermekeinek magyarországi üdültetése. Idén 600 gyermek üdülését biztosítja majd a magyar állam. 2014–2019 folyamán Ukrajna megyéiből összesen 4000 gyerek pihenhetett a szomszédos országban.

(versii.if.ua/VV)