Táncházzal méltatták a magyar kultúra napját Kőrösmezőn

2020. január 28., 15:16 , 991. szám

Kőrösmezőn, Kárpátalja legtávolabbi szórványtelepülésén is méltatták a magyar kultúra napját: a beregszászi Sodró együttes ünnepi műsorával és táncházzal. A Fekete-Tisza völgyében található településen máig aktív magyar szórványközösség él.

A táncházi alkalom január 26-án délután vette kezdetét, melyen Keszler Mária, a helyi magyar óvoda és iskola tanára köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, örvendetes, hogy a magyar kultúra napját Kárpátalja legtávolabbi csücskében is méltathatják. Ezt követően Váradi Enikő, az együttes művészeti vezetője köszöntőjében a kultúra közösségteremtő szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet. A vezető szerint a magyar kultúra napja egyik legjelentősebb kulturális eseményünk. „A mai napon a Felső-Tisza-vidék legtávolabbi csücskében ünnepelhetjük a kultúra napját, tehetjük ezt Kodály nemzeteként úgy, hogy közben nemcsak megismerjük a magyar népzenei kincsünket, de énekelhetjük, közösen táncolhatunk és megélhetjük hagyományainkat” – tette hozzá.

A köszöntéseket követően népzenei és néptáncbemutatóra került sor, melyen az erdélyi, kárpátaljai és kis-magyarországi táj­egységek muzsikája csendült fel és táncai kerültek bemutatásra. A koncertet követően a megjelentek táncház keretében megismerkedtek a felcsíki, szatmári, magyarbődi táncokkal, emellett az együttes énekesének, Szalontai Richárdnak a vezetésével szatmári és magyarbődi népdalokat is tanulhattak.

Az eseményt a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor-programja tette lehetővé.

Kőváry Edina