Szögi Csaba győzött a vajdasági magyar dráma­íróversenyen

2020. január 29., 09:13 , 991. szám

Szögi Csaba író-újságíró színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt január 21-én Újvidéken. A díjnyertes darabot Puskás Zoltán állította színpadra.

A megírandó mű címét – Érccel mért életek – az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki az előző nap reggelén. Ennek alapján kellett három szerzőnek – Szögi Csabának, Pressburger Csabának és Patócs Lászlónak – délutánig drámát írnia. Ezután a rendezőknek – Puskás Zoltánnak, Pongó Gábornak és Lénárd Róbertnek – 24 órájuk volt arra, hogy színpadra állítsák az új drámákat a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével.

A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromtagú szakmai zsűri véleményezte és díjazta. A Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Kálló Béla színész és Tolnai Szabolcs rendező alkotta testület döntése szerint Szögi Csaba érdemelte ki a test, a lélek és a szellem hármasát boncolgató szövegével a legjobb szerzőnek járó elismerést. A legjobb rendező Pongó Gábor lett, aki a Pressburger Csaba újságíró által írt darabot állította színpadra.

A zsűri a legjobb szereplő díját Gombos Dánielnek, Mészáros Árpádnak, Banka Líviának és Krizsán Szilviának ítélte.

(MTI/Kárpátalja)