Az ismeretlen Kárpátalja

2020. január 30., 17:33 , 992. szám

Január 29-én mutatták be Bunda Rita és Bunda Szabolcs legújabb közös alkotását, Az ismeretlen Kárpátalja c. ismeretterjesztő filmet. A premiernek a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház adott otthont. A 2019-es év folyamán készült alkotás lélegzetelállító, főként légi felvételeken keresztül mutatja be Kárpátalja varázslatos tájait, vidékeit.

A bemutatót megtisztelte jelenlétével Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi konzul asszony, Beke Mihály András első beosztott konzul, valamint Gyebnár István beregszászi magyar konzul.

A rendezvény a Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány (KMFA) szervezésében valósult meg. A mindössze két éve megalakult alapítvány tevékenységének valójában már többéves történelme van, aminek eredménye többek között: A hűség ára c. film, kárpátaljai magyaroknak és keresztényeknek a ’40–’50-es években végbement üldözéséről szólt; a Linner doktorról szóló riportfilm, amely 2018-ban harmadik helyezést ért el a szombathelyi Savaria Nemzetközi Filmszemlén, valamint a napjainkban is sok családot érintő külföldi munkavállalás kérdését feldolgozó Este hívlak c. játékfilm. Elszánt csapatuknak és szakértelmüknek köszönhetően sikerült elérniük, hogy Kárpátalján megszülethessen a magyar film mint műfaj.

Az alkotók ezúttal egy ismeretterjesztő filmet készítettek, bemutatva Kárpátalja fenséges tájait, jelenségeit légi felvételeken keresztül, amelyek által minden néző megérezhette, hogy páratlan vidék a mi szülőföldünk.

Bunda Rita, a film rendezője köszöntőjében elmondta, hogy ez a film magában foglalja, hogy mivel is zajlott az elmúlt egy év, hogy milyen munkát végeztek. „Egy kicsit olyan ez, mint amikor a borász az éves munkája után a metszés, szüret, borérlelés után végre meghívhatja batátait és megkóstolhatják a bort, hogy eldöntsék, milyen volt az elmúlt évjárat” – mondta a rendező.

A vetítés után Szilágyi Mátyás főkonzul úr gratulált a film készítőinek, és dicsérő szavakkal jutalmazta az alkotást. „Aki megnézi ezt a filmet, az valóban kedvet kap, hogy bejárja Kárpátalját, azokat a helyeket, amelyeket nem ismerünk, vagy lehet, hogy elmegyünk mellettük sokszor, de nem állunk meg, vagy nem térünk le a főútról, pedig igazán megéri. Föl kell fedeznünk a csodálatos szülőföldünket” – jegyezte meg a főkonzul.

A premier végén a szép számú közönség hosszan tartó vastapssal és dicsérettel méltányolta az alkotást.

A film létrejöttét Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos javasolta, és a magyar kormány támogatásával valósult meg.

K. K.