A magyar kormány támogatásával felújított óvodát adtak át Csontoson

2020. január 30., 18:30 , 992. szám

Csütörtökön, január 30-án a nagybereznai járási Csontoson (Kosztrino) a magyar kormány 2 356 553 hrivnyának megfelelő összegű támogatásával felújított óvodát adtak át. Az épület az Osztrák–Magyar Monarchia éveiben épült, kezdetben csendőrlaktanya volt, majd az erdészet munkásai laktak benne. A szovjet időkben erdészeti iroda működött benne, majd 1962-ben óvodát létesítettek a falai között. A gyermekintézményt jelenleg két vegyes korcsoportban összesen 40 gyermek látogatja. A nevelés nyelve ukrán, de a szülők vállalták, hogy a csöppségek egy pedagógiai program keretében a jövőben magyar nyelvet tanuljanak hetente egyszer.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében 2018-tól belső felújítást és nagyjavítást végeztek az épületben, valamint kicserélték a tetőszerkezetet. A következő munkálatokat végezték el: a tetőszerkezet javítása, a tető átfedése, a külső homlokzat javítása, átfestése, a belső termek padlózatának cseréje, a falak újravakolása, festése, az elektromos hálózat, a víz- és szennyvízrendszer cseréje, az óvoda kazánházának és raktárának felújítása, az épület alapjának javítása, festése, a külső lépcsők, valamint a terasz cseréje és burkolása, az óvoda játszóterének elemekkel való gyarapítása, továbbá számítástechnikai eszközökkel is gazdagodott az intézmény.

Az átadási ünnepségen Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte:

– A cél nagyon fontos, és változatlan. Újabb óvoda felújításán és fejlesztésén vagyunk túl. Múlt nyáron Ökörmezőn (Mizshirja) adhattunk át egy hasonló beruházást, ahol egy teljesen ukrán településen vállalták a szülők, hogy magyarul is tanuljanak a gyerekeik. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak magyar gyerekek, hanem lehetőség szerint akár az ukránok is megtanulják a magyar nyelvet, és megismerjék a magyar kultúrát – mondta, majd megjegyezte, Európában számos példa van arra, hogy a többségi nemzet a kisebbség nyelvét is megtanulja. – Ez is egy lépés annak eléréséhez, hogy a két nép jobban megismerje egymást, és egymás kultúráját – fogalmazott az államtitkár, és viccesen hozzátette, hogy a hideg időjárásra és öltözetére való tekintettel nem beszélne a többi 800 óvodáról, amely el fog készülni a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében.

Végezetül Potápi Árpád János gratulált a járásnak, a településnek, az óvodának és a kollektívának jó munkát kívánt, a szülőknek pedig azt, hogy mindig jó szívvel hozzák ide a gyermekeiket, ahol egyrészt az ukrán kultúrát, másrészt a magyart is meg fogják ismerni.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke két nyelven szólt az egybegyűltekhez. Felidézte személyes élményeit. Mint mondotta, régóta és gyakran jár ezen a vidéken, szép emlékek fűzik ide, anno még pionírtáborban nyaralt a környékbeli Malomréten (Zsornava), majd 30 évvel ezelőtt itt indult a KMKSZ szabadegyeteme, amely később Szinevérre költözött.

– Minden évben több száz magyar érkezett erre a területre, amely arról is híres, hogy a szomszédban található egy európai értékű XVII. századi fatemplom, sítelep is van, így minden adott a turizmus fejlesztéséhez. Úgy tűnik, a helyiek felismerték a lehetőséget, és azzal, hogy önök fakultatív órák keretében magyarul akarnak tanulni, új fejezet kezdődik. Ez idevonzhatja a turistákat, ami megélhetést jelenthet a helyieknek, hiszen nagyon szép táj várja a kirándulókat. Az első lépést megtettük, a többi önökön múlik – fogalmazott az elnök asszony.

A helyiek nevében Ihor Snicer, a Nagybereznai Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Jaroszlav Sukal, a Nagybereznai Járási Tanács elnöke, Ivan Szeheda polgármester, Marija Beljo óvodavezető és Vaszilina Dub helyi aktivista mondott köszönetet a magyar kormánynak, valamint a kárpátaljai érdekvédelmi és szakmai szervezeteknek, illetve személyesen Brenzovics Lászlónak a KMKSZ elnökének, akit családi szálak fűznek a járáshoz.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos megjegyezte, hogy egy olyan óvodafelújításon vagyunk túl, amely a magyar nyelvhatáron túl található.

– Fontosnak tartjuk azt, hogy olyan helységekben is segítsünk az óvodák felújításában, ahol magyar szó már nem, vagy nagyon régen volt hallható. Több ilyen település is van. Csontoson vállalták a magyar nyelv oktatását az óvodapedagógiai program keretében, ennek fejében került be a turisztikailag kiemelt övezetnek számító térség a programba. A magyar nyelv és a kultúra erősítése mellett ez beillik abba a gesztuspolitikába, amelyet évek óta folytatunk, amelynek az a célja, hogy Magyarország erejéhez mérten nemcsak az itt élő magyarok szülőföldön való boldogulását segítse, hanem a hasonló nélkülözésben élő többségi nemzetet is – zárta gondolatait a kormánybiztos úr.

A tábla leleplezését követően a helyi egyház képviselői megszentelték az épületet, és megáldották az egybegyűlteket, majd az óvodások színes műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

Végezetül Orosz Ildikó az óvónők munkáját segítő felszereléseket és egy szimbolikus Mesefát ajándékozott a csöppségeknek arra buzdítva őket, hogy hallgassanak, nézzenek sok magyar népmesét, majd adják azokat tovább szüleiknek és hozzátartozóiknak.

Rehó Viktória