Mindegyik ukrán oligarchának van saját titkosszolgálata

2020. január 30., 18:04

Gyakorlatilag minden ukrán oligarchának van mini titkosszolgálata, ezért kikerült az ellenőrzés alól az ukrán állami tisztségviselők engedély nélküli lehallgatása – közölte Ruszlan Rjabosapka főügyész az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Rjabosapka kifejtette, az engedély nélküli lehallgatások nemzetbiztonsági problémát jelentenek, hiszen ha le tudják hallgatni az ország miniszterelnökét, akkor érthető, hogy azok, akik ezt teszik, olyan információkhoz juthatnak, amelyeknek a nyilvánosságra kerülése komoly veszélyt jelent az országra. Most mindenkit le tudnak hallgatni, beleértve az elnököt is – tette hozzá.

A főügyész szerint jelenleg a helyzet szinte ellenőrizhetetlen, mivel sok olyan, kvázi titkosszolgálatként működő magáncég létezik, amelyik bárkit le tud hallgatni. Akinek van elegendő pénze, ezt megengedheti magának, így gyakorlatilag minden oligarchának van mini titkosszolgálata – mondta. Ezekben általában korábbi titkosszolgálati vagy rendőrségi munkatársak dolgoznak, akik ismerik a titkos lehallgatás vagy követés fortélyait – emlékeztetett, megjegyezve, hogy törvényi szinten kell rendezni a kérdést.

(vb/karpt.in.ua)