Zelenszkij aktívabb szerepvállalást vár az Egyesült Államoktól az ukrajnai válságrendezésben

2020. január 31., 15:03

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné, ha az Egyesült Államok aktívabb szerepet vállalna a Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezésében, valamint az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget Ukrajnához történő visszatérésének elősegítésében.

Erről az ukrán elnök pénteken Kijevben beszélt azon a sajtótájékoztatón, amelyet Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel közösen tartott. Szavai szerint ezt az aktívabb részvételt az amerikai külügyminisztériumban egy ezzel foglalkozó különmegbízott kinevezése által várja.

Kérdésre válaszolva Zelenszkij kijelentette: nem gondolja, hogy a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megrontotta volna az ukrán-amerikai viszonyt. „Éppen ellenkezőleg. Nagyon jók az országaink közti kapcsolatok. Az Egyesült Államok valóban támogat és véd bennünket, és nemcsak szavakban teszi” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Pompeo cáfolta, hogy Trump bármit is feltételként szabott volna Zelenszkij washingtoni látogatásával szemben, beleértve azt is, hogy indítsanak büntetőeljárást Trump elnökválasztási riválisa, Joe Biden volt alelnök ellen.

Zelenszkij közölte, hogy „akár már holnap kész” Washingtonba utazni, de csak azzal a feltétellel, ha ott nem pusztán politikai párbeszédet folytatnak, hanem Ukrajna számára fontos megállapodásokat is kötnek.

Az amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatón biztosított afelől, hogy az Egyesült Államok óvja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, valamint támogatja az ukrán államot a NATO-csatlakozásra és az Európai Unióhoz való közeledésre tett erőfeszítéseiben. Aláhúzta: az Egyesült Államok azon van, hogy Ukrajna fejlessze a jogállamiságát, javítsa a beruházási környezetét, megreformálja védelmi szektorát, és erősítse energetikai függetlenségét.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy országa szeretné kiterjeszteni védelmi együttműködését az Egyesült Államokkal, beleértve ebbe újabb fegyverek beszerzését. Megemlítette, hogy az ukrán haditengerészet Island osztályú hajókkal való megerősítését szintén megvitatták, valamint Kijev mérlegeli légvédelmi fegyverek vásárlását is.

Zelenszkij közölte még, hogy szívesen látna amerikai befektetőket, különösen az ukrán infrastrukturális szektorban, azon belül is az útépítésben. Reményét fejezte ki továbbá, hogy az Egyesült Államok eltörli Ukrajnával szemben az importkorlátozásokat, különösen a kohászati ágazatot érintő acélbevitelre kivetett 25 százalékos védővámot.

Az ukrán államfő köszönetet mondott az Iránban lelőtt ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának kivizsgálásához nyújtott amerikai segítségért és Ukrajna terület egységének támogatásáért.

(MTI)