Térkép készült a tervezett ukrajnai útfejlesztésekről

2020. február 2., 18:05

Ukrajnában autópályák és gyorsforgalmi utak hálózatát tervezik kiépíteni a jövőben. Jelenleg alig néhány ilyen útszakasz létezik az országban – írja a korrespondent.net.

Az Ukravtodor 2020-ban szándékozik megkezdeni a gyorsforgalmi utak hálózatának kiépítését, amelyeken 110–130 km/h lesz a megengedett maximális sebesség, valamint pénzügyi garanciákat vezetnek be az útjavítás minőségére.

Jelenleg csak néhány út felel meg ezeknek a kritériumoknak, köztük az M–06 a Kijev–Zsitomir–Rivne szakaszon, az M–05 végig Kijev és Odessza között, az M–01 a Kijev–Csernyihiv szakaszon, az M–29 a Harkiv–Novomoszkovszk, az N–08 a Dnyipro–Zaporizzsja szakaszon, az M–03 a Kijev–Lubni szakaszon és az N–01 a Kijev–Obuhov szakaszon.

A távlati tervek értelmében két nagy sebességű folyosót terveznek kiépíteni az ország egész területén keresztül a nyugati határtól Luhanszkig (leágazással Szumi felé) és Donyeckig (leágazásokkal Csernyivci, Mikolajiv, Herszon felé). A Krímet érintő tervek nincsenek.

Idén az M–03 és N–31 útvonalakon terveznek munkálatokat végezni, ezen belül a Lubni–Poltava–Valki és a Resetilovka-Dnyipro szakaszokon. Az M–07 országút egyes szakaszain is terveznek munkálatokat, Koveltől a lengyel határig.

A tervezési munkák célja négysávos országutak kiépítése lesz a következő útvonalakon: M–06 Ungvár–Munkács, M–06 Rivne–Lemberg (Lviv) megye határa Lemberg irányában, N–11 Dnyipro–Krivij Rih.

Készül a megvalósíthatósági tanulmány a Lemberg–Ternopil–Hmelnickij–Vinnicja–Umany és Odessza–Mikolajiv–Herszon utak négysávossá bővítésére.

Korábban jelentették, idén a kormány 4000 kilométernyi országút kijavítását tűzte ki célul. Az Útalapból 31,5 milliárd hrivnyát különítettek el a munkák finanszírozására.

(korrespondent.net/Kárpátalja)