ZeneVarázslat Beregszászban is

2020. február 2., 16:29 , 992. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) 2020 februárja és áprilisa között első ízben szervezi meg a ZeneVarázslat című képzést és hangversenyt. A négyalkalmas program elsődleges célja a gyerekeknek a klasszikus zene világába történő elkalauzolása.

A hangversenysorozat Magyarország számos településére eljutott, ahol sok gyerekkel kedveltette meg a klasszikus zenét. Ebből kiindulva a „GENIUS” JA szervezésében 2020 tavaszán a kárpátaljai zenekedvelő gyerekek is betekintést kapnak a nem mindennapi programba. A rendezvény szakmai referense Várnagy Andrea Budapest Márka Díjas magyar zongoraművész, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága.

A meghallgatásra és a programba való beválogatásra január 31-én került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében. A 18 jelentkező közül 17-en ültek zongora elé, és mutatták be tehetségüket. A korosztály változatos, hiszen a legfiatalabb versenyző 8, míg a legidősebb 14 éves.

A meghallgatást Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, amiért a zenére fókuszálva sikerül először vidékünkön is megrendezni a programsorozatot.

Az irodaigazgató elmondta, hogy a képzésre minden olyan 8–16 év közötti fiatal jelentkezhetett, aki legalább egy éve részt vesz zongoraoktatáson. A jelentkezők január 31-i előválogatón egy hozott zongoradarabbal mutatták be tudásukat, ezt követően kiválasztották azokat a fiatalokat, akikkel a képzés keretében személyesen foglalkozik majd Várnagy Andrea zongoraművész. A verseny háromfordulós, melyeken a legjobbak legjobbjai jutnak tovább a döntőbe, s a legjobban teljesítő három ifjú zongorista bemutatkozik majd a „GENIUS” JA által 2020. június 6-án szervezendő Tehetségnapon is.

Előzetesen összesen 18 fiatal jelezte a programon való részvételi szándékát, akik közül 12-en a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola növendékei, egyikőjük a Nagylucskai Gyermek Művészeti Iskolában tanul, hárman a Péterfalvai Ifjúsági Művészeti Iskola, egy fő az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola, egy gyerek pedig a Verbőci Művészeti Iskola tanulója. Mindannyian oktatójukkal együtt vesznek részt a foglalkozásokon, melyek az alábbi időpontokban valósulnak meg: január 31–február 1., február 14–15., március 20–21. és április 17–18.

Köszöntőjében Csizmadia Alexandra külgazdasági attasé tolmácsolta Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul üdvözletét, majd egy Pierce Brown-idézettel reflektált a zenében rejlő csodákra: „A szavak ébresztik fel az elmét. A dallam a szívet” – ugyanis a zene az az erő, amely nyelvtudás nélkül is hidat képez az emberek között – fogalmazott.

Ezt követően Várnagy Andrea ismertette a ZeneVarázslat programját, valamint a képzés menetét. „Az Isten a jó ügyet nem hagyja el, s amikor az emberek együtt muzsikálnak, összekapcsolódnak a szívek” – vallja a zongoraművész, aki munkásságával a szív sokszor kimondhatatlan szavai elmuzsikálásának lényegét szeretné megmutatni a fiataloknak. Köszöntője után lányával, Farkas Lilivel közösen adták elő Liszt Ferenc II. magyar rapszódiáját.

A meghallgatáson ugyan 17 gyerek mutatta be az eddig szerzett tudását, Várnagy Andrea azonban a soron következő képzésen esélyt ad annak az egy tanulónak is, aki betegség miatt nem tudott január 31-én bemutatkozni. A képzés következő alkalmát február 14–15-én szervezik meg.

lexi