Az ügyészség nyilvánosságra hozta a fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények statisztikáját

2020. február 3., 09:14

Ukrajnában 2019-ben 148 olyan nemi erőszakról számoltak be, amelyben az áldozatok fiatalkorúak voltak, idén 24 szexuális bűncselekményt jelentettek – közölte az Ukrajinszka Pravda a főügyészi hivatal nyomán.

Az elmúlt évben összesen több mint 550 bűncselekményt követtek el gyermekek szexuális szabadsága és integritása ellen. Tavaly kétszer annyian voltak nemi erőszak áldozatai, mint 2018-ban.

Ez év elején a főügyészi hivatal gyermekjogvédelmi és erőszakellenes főosztályán létrehozták a gyermekekkel szembeni erőszak elleni küzdelemmel foglalkozó osztályt.

Volodimir Zelenszkij elnök január 15-én aláírta a 0887. számú törvényjavaslatot A gyermekek elleni szexuális bűncselekmények miatt elítélt személyek egységes nyilvántartásának bevezetéséről.

Szigorították a Büntetőtörvénykönyv 152., 153. cikkelyeiben foglalt bűncselekmények 14 év alatti személyekkel szembeni elkövetéséért kiróható büntetést. A nemi erőszak 10-től 15 évig terjedő börtönnel büntetendő. A bűncselekmény ismételt elkövetése esetén 15 év vagy életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)