A lakás örökléséről

2020. február 4., 09:35 , 991. szám

„Nagymamám halálán van. Kétszobás lakását végrendeletében édesanyámra hagyta, bár ő nincs bejelentve abba a lakásba. Anyám egyedül él a saját egyszobás lakásában, s nincs szüksége egy nagyobbra. Felmerült a családban, miként lehetne mindjárt az én nevemre íratni a lakást. Valaki az ajándékozást javasolta. Ön mit ajánl?”

– Ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy édesanyja be van-e jelentve a nagymama lakásába vagy sem. A lakcímbejelentés ugyanis csak a lakhely használatára jogosít fel, s nem teszi lehetővé a tulajdonjog feletti rendelkezést.

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldása a kérdésnek az lenne, ha a nagymama megváltoztatná a végrendeletét, s a lakását közvetlenül önre hagyná. Ha erre a nagymama egészségi állapota miatt már nincs lehetőség, meg kell várni, hogy az ingatlan édesanyja tulajdonába kerüljön. Erre azonban csak a nagymama halála, és az ezt követő hathónapos hagyatéki eljárás lezárulása után kerülhet sor, amikor is az örökös a lakás tulajdonjogát a saját nevére írathatja. A későbbiekben a lakás továbbadásának legjobb módja az édesanyja részéről valóban az ajándékozás lehet. Megjegyezném azonban, hogy amikor meg kell választani az ingatlanok átruházásának módját, sok múlhat az éppen hatályos adótörvényeken, amelyek meghatározzák, hogy milyen adókat és illetékeket köteles megfizetni az ajándékozó és a megajándékozott. Javasolnám tehát, hogy érdeklődjenek a hatályos adók és illetékek iránt, amikor az ajándékozás aktuálissá válik.

hk