A Nép Szolgája támogatja a földtörvényt

2020. február 6., 14:28

Nem sokkal a Legfelső Tanács csütörtöki plenáris ülésének kezdete előtt összeült a kormánypárt, a Nép Szolgája frakciója. A tanácskozáson részt vett Volodimir Zelenszkij elnök is, aki az UNIAN szerint a földpiac megnyitásának fontosságát hangsúlyozta, illetve megerősítette, hogy nem szándékozik feloszlatni a törvényhozást. 

Előzőleg Dmitro Razumkov házelnök a 112 Ukrajina tévécsatorna műsorában megerősítette, hogy amennyiben az első olvasatban még tavaly novemberben megszavazott földtörvény megfelel a házrend előírásainak, a törvényhozás még ma napirendjére tűzheti.

A jogszabály (Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення) 2020. október 1-jétől megnyitná a termőföldpiacot Ukrajnában. Zelenszkij elnök korábban hangsúlyozta, külföldi polgárok és cégek csak akkor vásárolhatnak termőföldet Ukrajnában, ha ahhoz az ország lakossága népszavazáson a hozzájárulását adja. A tervezethez több mint 4000 módosító indítványt nyújtottak be, így a kormánypárti képviselők egy része elhúzódó vitákra számít, az optimisták szerint viszont még ma éjjel megszülethet a törvény. 

Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, a frakcióülésen az államfő igyekezett megnyugtatni a képviselőket, nem azért kezdeményezte az Alkotmány módosítását, a parlamenti képviselők számának 450 főről 300-ra csökkentését, hogy azután feloszlassa a törvényhozást. A portál szerint az elnök szavait azzal az érvvel támasztotta alá, hogy ebben az esetben a Nép Szolgája már nem tudna egyedül kormányt alakítani az új parlamentben.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)