Az ukrán iskolák 25%-ában az étkezdék kínálata nem felel meg az étkezési előírásoknak

2020. február 8., 09:37

Az általános középfokú oktatási intézményekben összeállított, a gyermekeknek szánt napi menük negyedében szabálysértéseket fedeztek fel – jelentette a strana.ua Ukrajna Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálatának internetes oldala nyomán.

Az egészségügyi és járványügyi felügyelet keretében a szolgálat szakemberei elemezték a kétheti és napi iskolai menüket. Tavaly körülbelül 13,5 ezer kéthetes menüt vizsgáltak meg. Ezeknek csaknem 20%-át nem hagyták jóvá, így felülvizsgálatra küldték azokat.

A napi menüt illetően a szolgálat munkatársai nyolcezer ilyen dokumentumot dolgoztak fel. Ezek 25%-ában derült fény a természetes táplálkozás normáinak megsértésére.

Olha Sevcsenko, a szolgálat megbízott vezetője egy február 5-i, az iskolai étkeztetésről tartott hivatalközi értekezleten jelezte, a szabálysértéseket egyebek mellett az iskolai élelmiszercikkek korlátozott kínálata okozza.

Az állami egészségügyi és járványügyi felügyelet szerint tavaly az iskolákban a táplálkozási normákat átlagosan csak 64–83%-ban teljesítették. A gyermekek étrendjében nincs elegendő tej, vaj, tejföl, túró, tojás, gyümölcs, gyümölcslé, zöldség, hal, hús (az alapvető állati eredetű termékek táplálkozási normái csupán 40–60%-ban biztosítottak). A napi kalóriabevitel elsősorban a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek (cukor, gabonafélék, tészta, növényi olaj) által biztosított. Emiatt nem tartják be a gyermekek étkezésében az étrend biokémiai összetevőinek (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) szükséges arányát.

(strana.ua/Kárpátalja)