Brenzovics László: Szijjártó Péter javaslatai segíthetnek a magyar–ukrán kapcsolatok rendezésében

2020. február 8., 14:22 , 993. szám

Pénteken az ukrán fővárosba tett látogatást Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, ahol találkozott Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettessel, Hanna Novoszad ukrán oktatási miniszterrel, Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Honcsaruk miniszterelnökkel. A külügyminiszter az ukrán tárgyalópartnereit azon javaslatokról tájékoztatta, amelyek az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelve egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkoznak.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint rendkívül fontos volt a február 7-i találkozó, amely mindenképpen egy új kezdetnek értékelhető. A Szijjártó Péter külügyminiszter által Kijev számára felajánlott javaslatok segíthetnék a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megőrzését és a vitás kérdések rendezését – fejtette ki a politikus. A jelenlegi ukrán oktatási és nyelvtörvény az anyanyelv kárára kötelez mindenkit az ukrán nyelv használatára, ezzel mindkét jogszabály alapjaiban veszélyezteti a kárpátaljai magyarság megmaradását, felgyorsítja az asszimilációt – figyelmeztet Brenzovics László, aki furcsának találja Novoszad miniszter asszony nyilatkozatát, amelyben az ukrán törvényekre hivatkozva kijelentette, hogy a kárpátaljai magyarság nem lehet őshonos nép – valójában hibásan, ugyanis Ukrajnában ezt nem szabályozza a törvény.

„A kárpátaljai magyarság továbbra is ki fog állni jogos követelései mellett, ami azt jelenti, hogy nyelvi jogainkat és az anyanyelvi oktatáshoz való jogunkat meg fogjuk védeni!” – szögezte le a KMKSZ elnöke.

A politikus szerint a kijevi tárgyalások pozitív eredménye, hogy 7 év szünet után a tervek szerint márciusban ismét összeül a magyar–ukrán kormányközi vegyes bizottság, amelynek keretében Budapest és Kijev folytathatja a politikai, gazdasági és kulturális kérdések rendezését.

„Ha valóban arról van szó, hogy ezeket az intézkedéseket [az oktatási és nyelvtörvény vonatkozásában – a szerk.] azért hozták, hogy mindenki tanuljon meg ukránul, mert a jelenlegi iskolarendszerben nem képes, akkor, azt hiszem, hogy ezt nem büntetéssel, vagy pedig jogok elvonásával kellene megoldani, hanem úgy, hogy valójában javítsunk az ukrán nyelv oktatásán. Ehhez ajánlotta fel a segítségét a magyar állam Szijjártó Péter külügyminiszteren keresztül, akinek ajánlásai konstruktívak, s remélem, hogy ezek nem fognak lekerülni az asztalról, és előbb-utóbb sikerül majd ebben eredményeket elérnünk, hiszen ilyen formában ezek a törvények tarthatatlanok” – húzta alá Brenzovics László.

IA/CsA