A hatóságok hozzáférést kaptak a lakossági bankszámla-információkhoz

2020. február 11., 13:11

Februártól több államhatalmi szerv hozzáférési jogot kapott a jogi és természetes személyek bankszámláira vonatkozó információkhoz bírósági döntés nélkül, miközben a bankok nem kötelesek tájékoztatni a számlatulajdonosokat, hogy a hatóságok érdeklődtek a pénzével vagy a szerződő felével kapcsolatban – közölte a biz.cenzor.net üzleti hírportál.

A cikk szerint a hatóságok számára egyszerűsítették az eljárást a banktitkot tartalmazó információkhoz történő hozzáféréshez. Ezután az illetékes szervek a bíróság döntése nélkül juthatnak hozzá a jogi személyek, természetes személy vállalkozók vagy a természetes személyek bankszámláira és tranzakcióira vonatkozó információkhoz.

Az idei év januárjától kezdődően több államhatalmi szerv írásos megkeresés és bírósági döntés nélkül kaphat információkat a bankszámlákhoz kötődő tranzakciókról, beleértve a tulajdonosának szerződő feleiről szóló információt, abban az esetben is, ha más bankban nyitotta a számláját. Eközben a természetes személy, egyéni vállalkozó vagy természetes személy nem is tud arról, hogy valamelyik hatóság embere hozzáférést kapott a számláról, tranzakcióiról, partnereiről szóló információkhoz, mert a bankok erről nem kötelesek tájékoztatni.

A polgárok bankszámláihoz kapcsolódó információkhoz egyszerűsített eljárásban juthat hozzá az ügyészség, Állami Nyomozó Iroda, Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal, Állami Pénzügyi Monitoring Szolgálat, Állami Végrehajtó Szolgálat, privát végrehajtók, más bankok, Aktívumkereső és -Kezelő Ügynökség, állami szociális ellátási szervek.

(karpat.in.ua)