EU: Mérföldkő a nemzeti kisebbségek ügyében

2020. február 12., 08:56 , 993. szám

Brüsszelben bemutatták a Minority Safepack nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés javaslatait az Európai Bizottságnak.

Előzőleg Európa-szerte több mint egymillió aláírást gyűjtöttek össze a szervezők azért, hogy uniós védelmet kérjenek az őshonos kisebbségeknek.

Most lezajlott az első tárgyalás az ügyben a bizottsággal, amelyen Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős biztos, valamint Mariya Gabriel kultúráért és oktatásért felelős biztos is részt vett.

Vincze Lóránt RMDSZ-es EP-képviselő az Euronewsnak az Európai Parlamentben azt mondta, pillanatnyilag az európai uniós jogban semmi sem védi a kisebbségi nyelveket és kultúrát.

– Amit ezzel a kezdeményezéssel elérünk a következő egy-két évben, az a nullához képest hatalmas előrelépés lesz, amire építeni lehet a jövőben – fogalmazott a politikus.

Az unió alapszerződésében a kisebbségek értékként szerepelnek. Azonban a kezdeményezésben részt vevő szervezetek szerint konkrétumokra van szükség.

– Mi úgy gondoljuk, hogy az értékmegállapítás mögé intézkedéseket kellene helyezni. Ezért az oktatás, az anyanyelvhasználat, a kultúra, a kohéziós politikák, az audiovizuális direktívák területén várnánk intézkedéseket az Európai Uniótól – tette hozzá Vincze Lóránt.

Az EP-képviselő azt mondta, az Európai Bizottság részéről nyitottságot tapasztaltak.

– Sok kérdést megfogalmaztak. Végre nyolc év után leültünk velük, lehetőséget kaptunk a találkozóra – hangsúlyozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa.

A képviselő a brüsszeli sajtótájékoztatóján arról is beszélt, a kisebbségvédelemnek helye lenne a most készülő uniós jogállamisági mechanizmusban is.

– Azt gondolom, amikor a jogállamiságról beszélünk az Európai Unióban, akkor azt is vizsgálnunk kellene, hogy a tagállamok mennyire tartják be a kisebbségek jogait. Hiszen sok országban van pozitív, előremutató törvényi keret, de sok esetben egyszerűen nem alkalmazzák – hangsúlyozta Vincze Lóránt az Euronewsnak.

(Zsíros Sándor, Euronews/vajma.info/Kárpátalja)