A paradicsom palántanevelése

2020. február 12., 08:27 , 993. szám

Mostanára a szorgos kárpátaljai gazdák többsége már belekezdett valamilyen kultúra vetésébe, a palánták nevelésébe. A palántanevelés során számos olyan tényezőre kell tekintettel lenni, amelyek figyelmen kívül hagyása igen nagy károkat okozhat az apró növényekben, s tönkreteheti a tavaszi szezont. Lássuk, hogy melyek is ezek a tényezők!

A palántanevelő magházföld megválasztása

A palántaneveléshez olyan palántanevelő közegre van szükségünk, amely megfelel az alábbi kritériumoknak:

• megfelelően laza szerkezetű, s ezt a laza szerkezetet meg is tartja;

• jó nedvszívó és víztartó képességű;

• megfelelő kémhatású (pH);

• tartalmazza megfelelő mennyiségben a tápanyagokat (EC);

• steril, azaz nem tartalmaz növényi betegségeket kiváltó spórákat és mikrobákat.

Erre a célra a gazdák ma már a gazdaboltokban megvásárolhatják a tőzegalapú palántanevelő közeget, az úgynevezett „szubsztrátot”. A paradicsom vetéséhez az úgynevezett „univerzális” tőzegek tökéletesen megfelelnek, amelyeknek 5,5–6,5 a pH-értéke és viszonylag alacsony, 1 az EC-értéke (magas sótartalom esetén nem csírázik ki a mag). Ezeket az értékeket megtalálhatjuk a csomagoláson. Szintén nagyon fontos figyelembe vennünk a magházföld megvásárlásakor a föld frakcióját, vagyis azt, hogy aprószemcsésebb, szálasabb vagy finomabb a megvásárolandó föld. A vetéshez a legapróbb, 0-7-es frakciójú keveréket kell választani, amely a szaporítótálcákban és a nagyon kis gyökérterű sejttálcás palántanevelésnél (96-os, 160-as vagy 250-es sejttálcák) is kitűnően alkalmazható.

A palántadőlés megakadályozása

Az egyik legnagyobb problémának a palántanevelés során évről évre a különböző gombák okozta palántadőlés bizonyul. Ennek a megakadályozására vetés után mindéképpen ajánlott beöntözni a palántanevelő felületet. Mivel több gomba is okozhatja a jelenséget, nem elég egyféle vegyszert alkalmazni, érdemes több szer keverékét használni. Erre a célra jól bevált a Previcur 20 ml + Topsin 10 gr + Ridomil Gold MZ 10 gr keverék használata 10 liter vízhez adagolva. Ez a mennyiség 3-4 m² palántanevelő felület egyszeri belocsolására elég. Nagyon fontos, hogy a talajunk előzőleg már nedves legyen, mivel száraz talaj esetén csak a talaj felső rétege szippantja magába a keveréket és az alsó rétegekbe nem jut el. Amennyiben a belocsolás ellenére is jelentkezik a probléma, a kidőlt palántákat távolítsuk el, és a helyüket, valamint a körülöttük növő egészséges palántákat ismét öntözzük be a keverékkel. Második alkalommal a Ridomilt már hagyjuk ki, mivel könnyen perzselést okozhat.

Hőmérséklet

A palántanevelés egyik nagyon fontos tényezője a megfelelő hőmérséklet tartása. A paradicsom csak akkor tud egyenletesen kelni, és tovább fejlődni, ha tudjuk tartani számára az optimális hőmérsékletet. A vetéstől a kelésig ez a hőmérséklet 24-25 oC, melyen a magok kb. 5 nap alatt kelnek ki. Kelés után a hőmérsékletet csökkentsük borús időben 17-18 oC-ra, de napos időben se menjen 20 oC fölé a hőmérő higanyszála a felnyurgulás elkerülése érdekében. Ugyanis fényszegény időszakban magasabb hőmérsékleten a paradicsompalánták sziklevél alatti része megnyúlik, miközben vékony marad. A lomblevelek megjelenésekor már az optimális szintre emeljük a hőmérsékletet, ami napos időben valamivel 20 oC fölött van (20–23 oC), míg borús időben valamivel 20 oC alatt: 18–20 oC. Az éjszakai hőmérsékletet 15–17 oC között ajánlatos tartani.

Fűtetlen vagy vészfűtéses fóliasátorba történő kiültetés esetén ültetés előtt egy héttel el kell kezdeni a palánták edzését. Fokozatosan csökkentsük a hőmérsékletet a palánták körül a beültetendő fóliasátor hőmérsékleti szintjére.

Tápoldatozás palántakorban

A tápoldatozást palántakorban a lomblevelek megjelenése után kell megkezdeni, ugyanis addig kis növényeink a magból táplálkoznak. A tápoldatozás során figyeljünk a tápoldat töménységének helyes beállítására, ami normál öntözővíz esetén 1,5 dkg komplex műtrágyát jelent 10 l vízre számítva.

Tűzdelés

A tűzdelést a vetés után 3-4 héttel végezzük, amikor a palántáinkon már legalább két lomblevél jelent meg. Tűzdelni legalább 7x7 cm-es műanyag edényekbe kell, de a palántánk fejlődése érdekében jobb, ha 10x10 cm-es edényeket választunk. Ilyenkor a palántaföld már lehet nagyobb, 1,5-es EC-értékű, nagyobb frakciójú (0-20) is.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza