A parlamenti pártok 283 millió hrivnya állami finanszírozásban részesülnek

2020. február 13., 13:39

A Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) 283 millió hrivnyát különített el a parlamenti pártok finanszírozására 2020-ban – jelentette a NAZK tájékoztatása nyomán a korrespondent.net.

Ezek szerint a Nép Szolgájának 140,6 millió hrivnyát, az Ellenzéki Platform – Az Életért pártnak – 42,5 millió hrivnyát, a Batykivscsina Országos Egyesülésnek 26,6 millió hrivnyát utalnak ki.

Az Európai Szolidaritás 26,4 millió hrivnyára, a Hang 18,9 millió hrivnyára számíthat. Ezenkívül mindkét párt számíthat további 14,2 hrivnyára az úgynevezett nemi kvóták betartásáért a választási listák összeállításakor.

A jelentés kitér arra, hogy a NAZK minden negyedév elején biztosítja a politikai pártok egész éves finanszírozására az állami költségvetésből elkülönített pénzeszközök 25%-ának átutalását.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy tavaly októberben az 5%-os küszöböt el nem érő, tehát a Radába be nem jutott pártokat megfosztották a finanszírozástól. A tavaly júliusi előrehozott parlamenti választások eredményei alapján 11 párt részesült állami támogatásban, de idén csak a parlamentbe jutott öt politikai erő jut pénzhez a büdzséből.

(korrespondent.net/Kárpátalja)