Socis: Zelenszkij támogatottsága 38,4%

2020. február 15., 12:25

A Socis Központ által február 1–10. között végzett közvélemény-kutatásból kitűnik, hogy jelentősen csökkent Volodimir Zelenszkij, a hivatalban lévő államfő népszerűsége elnökségének első, nem teljes évében. Ezzel együtt változatlanul „Ze” tudhatja magáénak a legnagyobb támogatottságot az ország politikusai közül – írja a zn.ua.

Az ukránok relatív többsége (38,4%) kész lenne a jelenlegi államfőre, Volodimir Zelenszkijre szavazni, ha jövő vasárnap elnökválasztást tartanának az országban – derül ki egyebek mellett a Társadalmi-politikai helyzet Ukrajnában című kutatásból. Ugyanakkor a válaszadók 9,6%-a kész támogatni Petro Porosenkót, Ukrajna ötödik elnökét, az Európai Szolidaritás párt vezetőjét, miközben 9,3% támogatná Jurij Bojkót, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt elnökét. A szavazatok 7,5%-ára számíthatna Julija Timosenko, a Haza párt első embere, 3,9%-os eredményt jósolnak a közvélemény-kutatók Ihor Szmeskónak, az Erő és Tisztelet párt vezetőjének, Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezetője pedig 2,4%-ot érne el.

A többi potenciális elnökjelölt támogatottsága nem éri el 2%-ot. Ugyanakkor a megkérdezettek 13,3%-a kijelentette, hogy nem menne el szavazni, 7,8% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

(zn.ua/Kárpátalja)