A felpezsdülő ugocsai kulturális élet jelzője

Ugocsai grafikusok kiállítása Nagyszőlősön

2020. február 16., 16:42 , 994. szám

Miközben országunkban, sajnos, sokak fejében tombol a nacionalista téboly, egy pácienseivel csak ukránul beszélni akaró kijevi fogorvos esete pedig azt példázza, hogy már a hippokratészi esküt is átírja a soviniszta agymosás, addig a nagyszőlősi galériában február 14-én megnyitott, négy ukrán és egy magyar képzőművész alkotásaiból álló tárlat s annak kellemes hangulatú nyitóünnepsége azt bizonyítja, hogy a különböző nemzetek békében, egymást tisztelve is élhetnek együtt. A művészet közös nyelve pedig hidat ver a más-más nyelven beszélő, gondolkodó, de a szépet és a jót egyaránt s egymásban is meglátó emberek között.

A kiállításon Marinics Sándor nyugalmazott nagyszőlősi pedagógus, de még nagyon is aktív képzőművész, Valentina Kosztyo fancsikai festő és grafikus, Aljona Sztaszjuk, a Sáradi (Siroke) Művészeti Iskola igazgatója, Diana Dobos-Broda, a Nagyszőlősi Gyermek Művészeti Iskola tanára, valamint Mariana Gavrila, az Ilonoki Művészeti Iskola pedagógusa műveit tekinthette meg a szép számban egybegyűlt közönség. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Valentina Kosztyo köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzulnak. A diplomata arról szólt, hogy az idén nagyon érdekes kiállításokra kapnak meghívókat, ahol átélhetik a felfedezés örömét. Kifejezte csodálatát a mostani tárlat iránt, mely – mint mondta – a grafika művészetének nagyon széles palettáját vonultatja fel, s rendkívül változatos stílusú grafikusok állították ki itt munkáikat, akik méltók rá, hogy minél szélesebb körben ismertek legyenek. Kárpátalján nagyon érdekes, bátor grafikai megoldások jelennek meg, s bármelyik főváros galériáiban is helyet kaphatnának az itt kiállított művek. Megállapította, miszerint nagyon tehetséges képzőművészek alkotnak Nagyszőlősön, Kárpátalján, Ukrajnában. Végezetül pedig a megjelent művészek és művészetkedvelők figyelmébe ajánlotta a Magyarország Beregszászi Konzulátusán február 20-án megnyíló Kopriva Attila-kiállítást, meghívta őket a tárlat megtekintésére, s kijelentette, a konzulátuson a továbbiakban is szívesen rendeznek kiállításokat más kortárs képzőművészek alkotásaiból.

Vaszil Juhasz, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás kulturális, ifjúsági és sportosztályának vezetője ugyancsak méltatta a mostani tárlaton felvonultatott műveket és azok alkotóit, majd szép gesztusként egy-egy virágszálat nyújtott át a kiállító művészhölgyeknek. Szvitlana Gell, a Sáradi Művészeti Iskola tanára is köszöntötte az alkotókat. Tóth Márta, a galéria tulajdonosa megjegyezte, a kiállított grafikák tükrözik alkotóik egyéniségét, dicsérte a különböző stílusú művek kidolgozottságát s azt, hogy a grafikák hűen tükrözik a művészek tehetségét, illetve egyéni meglátásaikat. Végezetül örömét fejezte ki, hogy – amit ez a tárlat is bizonyít – Ugocsában felpezsdülőben van a kulturális élet. Szvitlana Gnetila, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola tanára előadott egy alkalomhoz illő dalt. Marinics Sándor pedig a grafika és a festészet közötti hasonlóságokról és különbségekről ejtett szót.

S hogy milyen stílusúak az itt kiállított művek? Mint Marinics Sándor e sorok íróját tájékoztatta, Valentina Kosztyo konstruktivista, Diana Dobos-Broda szimbolista és romantikus stílusú műveket, Aljona Sztaszjuk kubista és szimbolista, Mariana Gavrila realista alkotásokat állított ki (figyelemre méltóak szép és kifejező portréi), ő maga pedig szintén realista stílusú, sokalakos, mozgalmas kompozíciókkal, mint a Szamurájok csatája, illetve A középkor szellemisége című grafikákkal jelentkezett.

A tárlat március 6-ig tekinthető meg.

Lajos Mihály