Házasság hete programsorozat Beregszászban

2020. február 16., 20:06 , 994. szám

Beregszászban tartott előadást a világhírű idegsebész, dr. Csókay András és felesége, Altay Daniella a Házasság hete alkalmából. A február 14-én tartott Missziók Istenhittel című előadásnak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriuma adott otthont.

A február 10–16-a között megrendezett Házasság hete keretein belül a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) és a történelmi egyházak képviselői egész héten változatos programokat szerveztek a házaspároknak: közös fürdőzést, humorestet Aranyosi Péterrel és Felméri Péterrel stb. Mindezek után lelki táplálékot nyújtva a házaspároknak dr. Csókay András és felesége, Altay Daniella tartottak igazán megható és őszinte előadást a házastársi kötelékükről és a mindennapos gondokról, valamint munkásságukról és családjukról. A beszélgetést Popovicsné Palojtay Márta vezette.

Csókay András 1956-ban született Budapesten. Első diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karán szerezte 1980-ban. Ezt követően három évig mérnökként tevékenykedett, de huszonhét éves korában pályát módosított, és a budapesti Semmelweis Egyetemen hallgatója lett, ahol hat évre rá orvosi diplomát szerzett, majd pedig az idegsebészet irányát választotta. A következő években Magyarország különböző egészségügyi intézményeiben praktizált mint idegsebész. Az általa kifejlesztett két innovációs műtéti technika tette igazán ismertté 1998-ban, nevezetesen az agyi éralagút technika, más néven agyi érvarrás, illetve egy új tumorkezelési technika.

Feleségével, Altay Daniellával már iskolás koruk óta ismerték egymást, óriási diákszerelemmel kezdődött kapcsolatuk, melynek harmadik hónapjában eldöntötték, hogy együtt fogják leélni az életüket. Ebből a gyermekkori szerelemből ma öt gyermek boldog szüleinek mondhatják magukat.

Az előadás során megosztották a hallgatósággal a szerelem három alapvető misztériumát, ami az elköteleződés, az intimitás és a szenvedély. „De ez még csak szerelem, nem pedig örök szerelem. Ahhoz megunhatatlannak kell lenni, és fel kell ismerned önmagad arcát a másikban, valamint Isten arcát is. Be kell engedned Istent a lelkedbe, és felismerned őt a kapcsolatotokban” – mondta.

A szívhez szóló előadás végére a hallgatóság soraiban sokan a könnyeikkel küszködtek. Ezt követően lehetősége volt bárkinek feltennie az előadás közben felmerült kérdéseit. Végül hosszan tartó tapssal jutalmazták a házaspár előadását.

A Házasság hete program zárásaként vasárnap, ünnepi istentiszteleten vettek részt az érdeklődők.

„Egy házastársi kapcsolatban a feleknek nem az a feladata, hogy boldogok legyenek, hanem hogy boldoggá tegyék a társukat. Így egy Istentől megáldott házastársi kötelék születhet” – mondta ünnepi beszédében Taracközi Ferenc tiszteletes.

Ezt követően Szabó Lőrinc Szövetség c. versének gyönyörű sorait hallhattuk. Az istentisztelet végén pedig a házaspárok áldásban részesültek, hogy kapcsolatukat továbbra is lankadatlan szerelem és boldogság kísérje.

K. K.