Tisztújító közgyűlés Csongoron

2020. február 16., 18:32

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Munkácsi Középszintű Szervezeténél is megkezdődtek a tisztújító közgyűlések. Február 14-én, pénteken a csongori alapszervezet tartott tisztújítást. A gyűlést megtisztelte jelenlétével Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója.

A Himnusz eléneklését követően Nagy Sándor, a KMKSZ Csongori Alapszervezetének elnöke tartotta meg beszámolóját a 2019-es évről. Szólt az elmúlt választásokról, és az azokat követő változatlan kisebbségellenes politikáról. A parlamenti képviselő-választáson a csongori polgárok 73%-a Tóth Miklósra szavazott, ami az alapszervezet jól elvégzett munkáját dicséri. Tovább folytatódnak a faluban a KMKSZ programjai. „Csongoron 570-en várnak arra, hogy megkapják a földprivatizációs jegyüket, 260-an már megkapták” – mondta Nagy Sándor. Az alapszervezet tagjai két felmérést is– termőfölddel kapcsolatosat, valamint a médiafogyasztóit–sikeresen bonyolítottakle. A csongori alapszervezet 1700 kg búzát gyűjtött a Magyarok Kenyere elnevezésű programkeretében, az elnök név szerint is megemlítette az adományozó gazdákat, polgárokat. 

„Eltelt egy kis idő, mióta elnökválasztás volt Ukrajnában. Akik annak idején csodát vártak, azoknak keserűen csalódniuk kellett, mert csoda nem lett, és az a tendencia, ami öt évvel ezelőtt elindult, tovább folytatódik” – kezdte beszédét Gulácsy Géza. Az elnök arról beszélt, hogy a KMKSZ mindent megtesz, amit csak tud, harcol ereje szerint. Idén helyhatósági választásokat tartanak, ami mindannyiunkat érint. A legutóbbi választásokon 8 magyar képviselő került a megyei tanácsba, erre most is meg van az esély – mondta Gulácsy Géza. Kérdésre válaszolva az elnök kifejtette, hogy az Egán Ede gazdaságfejlesztési pályázatok kifizetése többek között azért is késlekedhet, mert az SZBU alaptalanul nyomozást indított az alapítvánnyal kapcsolatban. Mindez lelassította a kifizetés folyamatát. 

A csongori alapszervezet élére Nagy Sándort választották. Megalakították továbbá a csongori vállalkozókat tömörítő Egán Ede Kört is. 

TJ