A játékos anyanyelvi verseny megyei döntője Ungváron

2020. február 18., 14:15 , 994. szám

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége hatodik alkalommal hirdette meg az Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv Wacha Imre emlékére című versenyt. Az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének Magyar Filológiai Tanszéke másodízben csatlakozott a rendezvényhez. A kárpátaljai döntőre február 14-én, pénteken a Bercsényi Miklós Könyvtárban került sor.

Nagy Natália, a tanszék docense bemutatta a meghívott vendégeket, majd köszöntötte az egybegyűlteket, és ismertette a verseny előtörténetét. Kiemelte: a verseny célja népszerűsíteni a magyar nyelvet, az anyanyelv­ápolást az általános és középiskolás korosztály körében.

– Játszva igyekszünk megismertetni a fiatalokkal nyelvünk szépségeit, sokszínűségét. A kisebbségben élők számára fokozottan fontos anyanyelvünk megőrzése, ismerete, tisztelete, hiszen ez magyarságunk egyik alapvető jelképe. A verseny arra is ösztönöz mindannyiunkat, hogy minél szebben műveljük az anyanyelvet.

Juhászné dr. Balázs Ildikó ungvári magyar konzul megjegyezte, kíváncsian várja, milyen feladatokat kapnak a verseny során a csapatok, és hogyan fognak megbirkózni a feladattal.

– Minden ilyen kezdeményezés fontos az anyanyelv megőrzése és fejlesztése céljából. S ennek az egyik legjobb formája a játékos vetélkedő, az együtt töltött néhány vidám óra – mondta, és sok sikert kívánt a csapatok.

Zékány Krisztina tanszékvezető az előtte szólókhoz csatlakozva ismertette a tavasszal várható rendezvények listáját: a játékos anyanyelvi vetélkedőn kívül a második szemeszter programját színesíti a balladamondó verseny március 2-án, Arany János születésének napján, majd pedig a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny. Ezek a rendezvények szinte ünnepnapoknak számítanak a felsőoktatási intézményben, ahová szívesen várják az érdeklődőket és a továbbtanulni vágyókat is.

Lőrincz Ingrid, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének elnöke kihangsúlyozta: „Mi sem mutatja jobban, hogy ti vagytok Kárpátalja jövője, mint az, hogy voltatok annyira elhivatottak, s eljöttetek egy ilyen megmérettetésre. Ti is jól tudjátok, az anyanyelv az, amely megőrzi a nemzetet, amelyben meg tudnak maradni a gyökereink” – szögezte le, és ennek tükrében azt kívánta, hogy a résztvevők sokat tanuljanak egymástól is.

A magyar nyelvtan ismerete mellett a versenyen szerepet kapott a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség. De az általános műveltségre vonatkozó kérdésekkel is találkozhattak a résztvevők a két korcsoportban lezajlott vetélkedőn.

A zsűri – Juhászné dr. Balázs Ildikó, Gabóda Béla, a pedagógus-továbbképző intézet beregszászi kirendeltségének vezetője, Lőrincz Ingrid,  valamint a tanszék munkatársai: Berta Eleonóra docens, Csuka Emőke főelőadó, Talabircsuk Okszana docens – értékelése alapján a kárpátaljai döntő végeredménye a következőképpen alakult:

Az általános iskolai korcsoportban a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak 246 ponttal. A Nagyberegi Református Líceum a második helyen végzett 236 ponttal, a Nagydobronyi Református Líceum 221 ponttal harmadik lett, az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola tanulói pedig 199 pontot szerezve negyedikek lettek.

A középiskolai korcsoportban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete vívta ki az első helyezést 268 ponttal. A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola 258 ponttal második, a Nagyberegi Református Líceum pedig 193 ponttal harmadik lett.

Az első helyezést elért csapatok február 21-én képviselhetik Kárpátalját a magyarországi Széphalomban megrendezendő Kárpát-medencei döntőn.

Rehó Viktória