Koronavírus: A PCU és az UGKC irgalmasságra szólított fel a Vuhanból evakuáltak iránt

2020. február 21., 08:49

Az Ukrán Ortodox Egyház (PCU) és az Ukrán Görögkatolikus Egyház (UGKC) egyaránt arra kérte az ukránokat, hogy legyenek irgalmasak a Kínából a COVID-19 koronavírus miatt evakuált honfitársaik iránt. Az egyházi nyilatkozatokat az emberek agresszív viselkedése váltotta ki, az ország több régiójának lakói nem voltak hajlandók befogadni a Vuhanból kimenekített embereket – írja a zn.ua.

„A félelem és az elidegenedés elutasításra készteti az embereket... Isten törvényének alapja az irgalmasság és az embertársaink iránti szeretet. A betegségtől való félelem ne homályosítsa el tudatunkat és lelkiismeretünket, emberségünket” – olvasható a PCU sajtószolgálatának február 20-i közleményében.

A PCU megjegyzi, hogy a probléma orvosi aspektusainak kommentálása nem az egyház feladata, de nem hagyhatja figyelmen kívül az erkölcsi összetevőt.

Szvjatoszlav Sevcsuk metropolita, a UGKC vezetője megállapította, hogy a tüntetők magatartása távol áll a keresztényitől. Hozzátette, az embereket egy ismeretlen betegségtől való félelem ösztönzi, mivel az ukrán egészségügyi rendszer távolról sem tökéletes.

„A félelem leküzdéséhez hiányzik az emberség és az embertársunk iránti keresztény szeretet erénye. A koronavírus nem olyan veszélyes, mint a gyűlölet és az ember iránti közöny vírusa. Míg a koronavírust különféle orvosi módszerekkel le lehet győzni, addig a gyűlölet-vírustól csak a szeretet hatalma képes megvédeni minket” – idézi Szvjatoszlavot az UGKC sajtószolgálata.

Az UGKC vezetője felszólította a kormányzatot, hogy tegyen meg mindent az ukránok biztonsága érdekében. A polgárokat ugyanakkor arra kérte, hogy ne akadályozzák honfitársaik visszatérését hazájukba.

(zn.ua/Kárpátalja)