A magyar széppróza napja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

2020. február 21., 17:18 , 995. szám

Jókai Mór születésének 195. évfordulója alkalmából rendezett programot a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) a főiskola magyar tanszéki csoportjával karöltve.

Az eseményre érkezőket Csordás László, a KVIT elnöke üdvözölte. Ezt követően beszélgetésre került sor Vári Fábián László József Attila-díjas íróval.

Először a Változatok a Halotti beszédre című verséről hallhattak jó néhány szerzői gondolatot az egybegyűltek, többek között a versben szereplő „ördögszeg” fogalomról, a hangulatot befolyásoló életeseményekről, a családfájáról, illetve személyes emlékekről, amelyek ilyenné alakították a poéma végleges változatát.

„Emlékszem, hogy amikor a gyerekkori emlékeimet meséltem édesanyámnak, ő nem hitte el, hogy képes vagyok visszaidézni őket – kezdte mondandóját Vári Fábián László a Vásártér című önéletrajzi regényre vonatkozóan –, pedig a mai napig nagyon tisztán látom magam előtt a bölcsőm oldalából kilógó fűzfaágat vagy a felrobbantott Tisza-hidat, amelyhez többször is elsétáltunk.”

A délután folyamán a Tábori posta című könyvéről is szó esett, melyben katonaévei, illetve az azt körülölelő évek történéseit olvashatják az irodalomkedvelők.

SD