Egyre borúlátóbbak az ukránok

2020. február 23., 17:25 , 995. szám

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy véget értek Volodimir Zelenszkij elnök, kormányzata és az ukrán választók mézeshetei. Egyre többen ébrednek tudatára annak, hogy a jelenlegi vezetők gyakorlatilag ott folytatják az ámokfutást, ahol a tavaly leváltottak abbahagyták.

A lakosság kiábrándultságának legjobb bizonyítéka a Razumkov Központ szociológiai szolgálata által február közepén végzett felmérés, mely szerint Ukrajnában azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy az események rossz irányba tartanak, jelentősen meghaladta az ellenkező állásponton lévőkét. A válaszadók 25%-a véli úgy, hogy az országban az események a helyes irányba haladnak (57% hitte ezt 2019 szeptemberében, majd 44% 2019 decemberében), míg 53%-uk szerint az események rossz irányba fejlődnek (szeptemberben 17%, decemberben 36% volt ezen a véleményen).

Az előző hónapokhoz viszonyítva csökkent azok aránya, akik úgy vélik, hogy Ukrajna képes megbirkózni a fennálló problémákkal és nehézségekkel a következő néhány évben (arányuk 2019 szeptemberében még 41%, decemberben 28% volt, a legfrissebb felmérés szerint pedig 21%-nyian vannak). Azok aránya, akik úgy vélik, hogy az ország a távolabbi jövőben képes legyőzni a problémákat, az elmúlt hónapokban 40%, 50% és 49% volt, azoké pedig, akik szerint nem tud megbirkózni a nehézségekkel, 6%, 11% és 15%.

Akiknek ennyi nem lenne elég, azoknak jusson eszükbe, hogy az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) elemezve Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az elmúlt év során tett bejelentéseit, arra a megállapításra jutott, hogy azok jelentős részét nem hajtották végre.

„Egy év elmúltával állítható, hogy Zelenszkij bejelentett elképzeléseinek jelentős részét soha nem valósították meg, néhányuknak pedig éppen az ellenkezője történt” – jelezte a KVU a Facebook közösségi oldalon.

A civil szervezet konkrét példákkal támasztja alá állítását.

„Feltétlenül szakembereket fogunk bevonni (a kormányzásba, és nem ismerősöket – a szerk.).” Ezzel szemben Zelenszkij elnökké választása után számos kormányzati tisztséget ismerősei és barátai foglaltak el, köztük Ivan Bakanov (a Kvartal 95 Stúdió társtulajdonosa az Ukrán Biztonsági Szolgálat elnöke lett), Jurij Kosztyuk (a Kvartal 95 Stúdió forgatókönyvírója az Elnöki Hivatal elnökhelyetteseként tevékenykedik jelenleg), Szerhij Szivoho (az RNBO titkárának tanácsadójává nevezték ki) stb.

„Azt akarom, hogy abbahagyják a lövöldözést. Ezek a »megállapodások« számomra nem tűnnek túl nehezeknek, meg lehet állapodni.” A valóság ezzel szemben az, hogy a csapatszétválasztás ellenére a harcok de facto ma is folytatódnak, és az áldozatok száma folyamatosan növekszik – azoknak a területeknek a közelében is, ahol időközben megtörtént a csapatszétválasztás.

„Ma itt vannak nekünk a minszki megállapodások, amelyek nem működnek túl jól. Szeretnék még néhány országot bevonni, talán egy kicsit újraformattálni.” Valójában a minszki folyamat résztvevői a mai napig ugyanazok, mint korábban, azaz Petro Porosenko elnöksége idején. Sőt, az új elnök csapata már fel sem veti nyilvánosan ezt a kérdést.

Úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij is elsajátította már az ukrán elnökök egyes számú leckéjét: a szavazóknak tett ígéretek mit sem érnek.

(zn)