Rekord alacsony szinten az árnyékfoglalkoztatás

2020. február 23., 10:25

Az árnyékfoglalkoztatás Ukrajnában 2019 végén tíz éve a legalacsonyabb szintre, 21%-ra esett vissza – jelentette az Ekonomicsna Pravda a Gazdaságfejlesztési, Kereskedelmi és Mezőgazdasági Minisztérium, illetve az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nyomán.

„Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint növekszik a foglalkoztatás legalizálásában érdekelt munkavállalók és munkáltatók száma. A tavalyi év végén az árnyékfoglalkoztatási ráta 21%-ra esett, ami az utóbbi évtizedek legalacsonyabb szintje. 2020 eleje óta közel 200 000 munkavállalóval kötöttek munkaszerződést” – olvasható a közleményben.

A gazdasági tárca megjegyzi, hogy a foglalkoztatás legalizálását az Állami Munkaügyi és az Állami Adószolgálat ellenőrzései befolyásolták. Abban az időben körülbelül 64 000 alkalmazott kérvényezte legalizálni az alkalmazását.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy korábban Timofij Milovanov gazdasági miniszter közölte, Ukrajnában a 28,5 millió munkavállalóból 12,8 millió dolgozik legálisan, a többi ukrán, szavai szerint, vagy nem hivatalosan foglalkoztatott, vagy külföldre utazott dolgozni.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)